Rabarberrutor


300 gram smör
6 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 ägg
250 gram kesella vanilj (1 burk)
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Rabarberkompott:
ca 5 normalstora rabarber (ca 700-800 gr)
1 dl strösocker
1 msk maizena
Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 20×30 cm, med bakplåtspapper underst.
Skölj rabarberna och dela i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och värm på strax över medelvärme tills rabarberna mjuknar. Rör ner lite maizena för konsistensens skull. Ställ åt sidan.
Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Bred ut rabarberkompotten över degbotten. Häll vaniljfyllningen över rabarbern. Smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 25-30 minuter min och låt sedan svalna ordentligt i kylskåp innan du delar dem i bitar. Man kan även låta kakan stelna i kylskåpet under natten.