Rabarberrutor

För ett tag sedan bakade jag dessa ljuvliga rabarberrutor som jag hittade på bloggen Tessan bakar. Dom blev riktigt goda och uppskattade av alla på vår sommarfika Det blev en väldigt härlig blandning av den lite syrliga rabarberkompotten, den söta vaniljkrämen och den goda smördegen.
 
Det är dessutom ett perfekt litet bakverk att frysa in så att man alltid har något gott att plocka fram och bjuda på. Det är något som alltid finns i vårt hem... några goda bakverk i frysen som väntar på bli serverade. Och detta kommer definitivt att bli en ny sommarhit! :)
 
 
 
 
 
 Rabarberrutor (24 st):
300 gram smör
6 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
Vaniljfyllning:
2 ägg
250 gram kesella vanilj (1 burk)
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Rabarberkompott:
ca 5 normalstora rabarber (ca 700-800 gr)
1 dl strösocker
1 msk maizena

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 20×30 cm, med bakplåtspapper underst. 

Skölj rabarberna och dela i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och värm på strax över medelvärme tills rabarberna mjuknar. Rör ner lite maizena för konsistensens skull. Ställ åt sidan.


Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. 


Bred ut rabarberkompotten över degbotten. Häll vaniljfyllningen över rabarbern. Smula sedan resten av degen ovanpå fyllningen.


Grädda kakan mitt i ugnen ca 25-30 minuter min och låt sedan svalna ordentligt i kylskåp innan du delar dem i bitar. Man kan även låta kakan stelna i kylskåpet under natten. 


Publicerat: 2019-07-14 Kl: 13:53:20 | I kategori: Övriga bakverk