Semmelkladdkaka
Februari innebär för mig att man får äta i princip hur många semlor man vill. Dessutom finns det så många goda varianter på semlor nu, så det måste inte alltid innebära en klassisk semla. Jag kan själv ha lite dåligt tålamod med bakdegar som måste stå och jäsa och då är det väl tur att det finns lika goda men betydligt snabbare varianter.
I år bestämde jag mig för att testa en semmelkladdkaka. En härligt god kladdkaka med riven mandelmassa och kardemumma, toppad med grädde och rostad mandel. Den här kommer jag definitivt att baka fler gånger för den var riktigt god!


Semmelkladdkaka
ca 8 bitar
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemumma
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vanilj
1 krm salt
Topping
Vispad grädde
Rostade mandelflagor
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret
3. Rör samman alla ingredienser i en bunke.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform ca 20 cm.
Smöra insidan av kanterna.
5. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
6. Låt kakan svalna.
7. Vispa grädde och bred överst på den svalnade kakan.
8. Rosta mandelflagor i en stekpanna och strö ut dem över grädden.
(Spritsa även grädde runt kanterna till sist om man vill)
Kommentarer