Baileys & havtornspannacotta
Det finns ju så oändligt många desserter att välja bland en dag som denna, men i år tänker jag tipsa om en riktigt god baileys & havtornspannacotta. Perfekt att tillaga dagen innan också, så slipper man stressa med det på själva nyårsafton.
Jag har sådan tur att jag har en mamma som plockar bär i ur och skur och jag har därför ett par påsar med havtorn hemma i frysen. Men om man inte har havtorn hemma, kan man istället varva med en jordgubbspannacotta eller bara en baileyspannacotta med lite krossad daim på toppen.
Häll upp pannacotta i festliga glas så blir det här en perfekt dessert att servera på årets sista dag! :)


Baileys- och havtornspannacotta
4-6 portioner
Baileyspannacotta
2,5 dl vispgrädde
2 dl Baileys Original Irish Cream
5 msk strösocker
2,5 gelatinblad
Havtornspannacotta
2 dl vispgrädde
2 dl havtorn
1 dl strösocker
2 gelatinblad
Baileyspannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
Värm grädde, socker och Baileys i en kastrull, ta av från värmen efter första bubblan.
Krama ur vattnet ur gelatinbladet och rör ner det i gräddblandningen tills det är helt upplöst.
Häll upp i glas och ställ i kylen cirka 30 minuter tills det stelnat lite.
Havtornspannacotta: Lägg gelatinblad i kallt vatten 5 minuter.
Mosa bären och blanda med grädde och socker.
Koka upp och sila av vätskan och lös upp gelatinbladet i vätskan.
Fyll burkarna eller glasen lite i taget och låt stelna i kylen mellan varven.
OBS! Om man ska varva baileyspannacottan som på bilden, så gör man bara halva mängden först
och sedan den andra halvan när de andra två lagren av pannacottan stelnat.