Vaniljpannacotta med rabarberkompott
Nu är det härliga rabarbertider och vi har passat på att njuta för fullt av smarrig rabarberpaj här hemma. Jag hade en del rabarber över sedan förra bakningen och funderade på vad jag skulle göra med dom. Tillslut kom jag fram till att det fick bli en vaniljpannacotta med rabarberkompott.
Även fast kanske inte sommaren bjuder på det bästa vädret just nu så tänker jag iallafall fortsätta njuta av smarriga och somriga desserter för fullt.

Vaniljpannacotta
4-6 portioner
5 dl grädde
2 kryddmått malen vaniljstång
(eller 1 hel vaniljstång)
2 msk socker
2 1/2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka försiktigt upp grädden.
Blanda i vaniljpulver.
Blanda i de mjuka gelatinbladen.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen.
Detta kan med fördel förberedas en dag i förväg.
Rabarberkompott
200 gram rabarber (ca 2 stora stjälkar)
0,5 dl socker
1 msk vatten
2 kryddmått malen vaniljstång
Skär rabarber i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg rabarber, socker, vanilj och vatten i en kastrull
och koka ihop till en kompott ca 10-15 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
Man kan även blanda i lite rosa pastafärg för en trevligare färg på kompotten.
Kommentarer