Brownie med vaniljcrème fraiche och salt karamellsås

För någon vecka sedan var jag och min man ute och åt på restaurang och då valde vi just den här desserten. En brownie med vaniljcrème fraiche, salt karamellsås och rostade mandlar.  Oj oj... här har vi en dessert som jag är beredd att lägga på min topp 5 favoritlista. Det var så gott så jag höll på svimma! Ok, kanske inte svimma precis... men det var iallafall helt gudomligt gott!
 
Jag sa till min man att den här desserten måste jag göra väldigt snart och googlade ihop lite olika recept och satte sedan ihop min egen version. I helgen fick vi lite middagsbesök och då kunde jag passa på att bjuda och njuta av denna lilla gobit. Och jag måste faktiskt säga att den blev precis lika god som på restaurangen. Kombinationen av den söta kladdiga chokladbrownien som bryts av med den lite syrliga créme fraichen, sedan den söt/salta karamellsåsen över och krispig mandel... det är riktigt gott! 
 
En ny favorit som jag ser fram emot att mumsa på snart igen!  ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
Brownie
 Brownierecept av Roy Fares
 
Chokladtryffel
150 gram mörk choklad (ca 55%)
1,5 dl vispgrädde
 
Brownie
150 gram osaltat smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
flingsalt att strö över
 
Chokladtryffel: Hacka choklad och lägg den i en skål. Koka upp grädde, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.
 
Brownie: Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
 
Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda (det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin).
 
Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. 
 
Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
 
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna.
 
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå, toppa med flingsalt. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning.
 
Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, ca 40–50 minuter. Skär i bitar och servera dina brownies rumstempererade.

 

  

Vaniljcrème fraiche
 
2 dl crème fraiche
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
2 kryddmått malen vaniljstång
 
Vispa ihop créme fraiche och vispgrädde tills det börjar tjockna lite.
Vispa sedan ner florsocker och vaniljpulver.
Ställ i kylen tills det är dags att spritsa vaniljcréme fraichen på brownien. 
 
 
 
Salt karamellsås
 
1 1/2 dl strösocker
2 msk vatten
2 msk smör
0,75 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
 
Blanda vatten och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på spisen på låg värme. Rör med en träslev tills allt socker är upplöst. Om det fastnar socker kristaller på kanten av kastrullen, pensla ned dem med hjälp av en blöt brödpensel.
 
När allt socker är upplöst, öka värmen på platten och sluta rör! Koka sockret tills det blir mörkt bärnstens färgat. Ta av från värmen och tillsätt smöret så snart sockret fått rätt färg. Låt smöret smälta ner (det går snabbt) och tillsätt grädden. Se upp för kolan kommer att bubbla upp nu!
 
Rör såsen slät och tillsätt sedan saltet.
 
Häll upp på en ren burk och förvara i kylen. Värm såsen lite innan den ska användas igen eftersom den sätter sig i kylen.
 
 
 
Skär upp brownien i lagom stora bitar.
Spritsa på vaniljcréme fraichen.
Värm karamellsåsen lite och ringla sedan över brownien. 
Hacka rostade mandlar och lägg överst.
 
Enjoy! :)
Publicerat: 2017-07-30 Kl: 12:18:00 | I kategori: Övriga bakverk

Kommentarer
Postat av: Felicia Holmgren

Ser väldigt gott ut!

Svar: Tack så mycket! Den är riktigt smarrig den här gobiten! :)
Cupcake Dream

2017-07-30 @ 12:54:48
URL: http://nouw.com/ffeliciaholmgren

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: