Budapesttårta
Jag kan inte få nog av den här budapesttårtan. Hasselnötsmaräng, grädde och bär... i min värld blir det inte mycket bättre än så. Perfekt att den både är glutenfri och laktosfri (jag använder mig alltid av laktosfria mejeriprodukter).
Traditionellt brukar man ha mandariner till budapestrullen och det går ju precis lika bra. Men den här gången valde jag jordgubbar och blåbär istället. Har ni inte testat detta bakverk är det hög tid! :)




Budapesttårta
(6-8 bitar)
6 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl maizena
2,25 dl hasselnötsmjöl
(eller om man hellre vill mala själv)
ytterligare 1,5 dl socker
5 dl grädde
Valfria bär eller mandariner
(eller vad man vill ha för bär inuti)
Hasselnötsmaräng
1. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Blanda hasselnötsmjöl, strösocker (1,5 dl) och maizena i en bunke.
3. Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret (1,5 dl) och vispa till en fast maräng.
4. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat.
5. Spritsa ut med sprits och tyll på bakplåtspapper i 3 cirklar på ca 20 cm (utifrån och in). Kan behöva grädda i 2 omgångar för att få plats med alla.
6. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min. Ta ut bottnarna ur ugnen och låt svalna.
Montering
Varva marängen med vispad grädde och bär.
Jag brukar toppa med lite riven choklad eller ringa smält choklad överst.
Montera gärna ihop tårtan precis innan servering, så håller sig marängen seg och krispig.
Kommentarer