Tårta med drake
Imorgon är det dags för min lilla gosse att fylla 3 år. En knapp vecka efter sin mamma. Vi tjuvstartade redan i helgen lite då vi firade honom tillsammans med farmor och farfar som var på besök.
Jag passade på att göra en liten tårta med en drake som jag varit sugen på att modellera ett tag. "Bolibompa draken!" utbrast storasyster när hon fick syn på den. Det var visserligen inte alls tanken från min sida, men ja tydligen var den lite lik.
Nästa helg är det dags för nytt kalas och ny tårta till den lilla födelsedagspojken. :)


Ljusa bottnar
Vit chokladmousse
Blåbärsmousse
Spacklad med marängsmörkräm
Täckt med sockerpasta
Chokladmoussetårta med chokladspegel
Om man är man chokladälskare som jag är, så kommer man högst troligen att älska den här chokladtårtan.
Det blev en glutenfri chokladmandelbotten, chokladmousse och en chokladspegel överst. Sedan blev det chokladdekorerade jordgubbar och maltezer godis på toppen.
Haha, ja ni hör ju själva vilken ljuvlig chokladbomb... hur gott som helst! ;)




Chokladmoussetårta
ca 10 bitar
Chokladmandelbotten
300 gram mandelmassa
3 ägg
3 msk kakao
Smöra en form på ca 20 centimeter.
(Jag brukar ofta klämma fast ett bakplåtspapper i botten, men det måste man inte)
Riv mandemassa grovt.
Blanda mandelmassa, ägg och kakao till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader ca 15 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
Chokladmousse
6 dl grädde
6 äggulor
400 gram mörk choklad
Smält chokladen över ett vattenbad.
Låt svalna och vänd sedan ner ett ägg i taget.
Vispa grädden.
Blanda ner några matskedar vispad grädde i chokladen.
Rör sedan ner resten av grädden.
Häll moussen i formen och låt stelna i kylskåpet, gärna över natten.
Chokladspegel
1,25 dl vatten
0,5 dl grädde
2 gelatinblad
2 dl kakao
1 dl strösocker
3/4 msk glykos
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lägg övriga ingredienser i en kastrull och koka samman allt i ca 10 minuter.
Ta kastrullen av spisen och blanda ner de urkramade gelatinbladen.
Låt allt svalna en stund innan det hälls ut på toppen av tårtan.
Ställ tårtan i kylen så att den får stelna innan man börjar dekorera.