Oreotårta
Dessa smarriga oreokakor som går att använda när man ska göra riktigt smarriga oreotårtor. Jag har gjort flera olika varianter nu och det brukar bli lika gott varje gång. Någon som också älskar oreo är Kaveh som fyllde år förra helgen och blev överraskad med en sådan här smarrig tårta.
Det blev en chokladsockerbotten i fyra lager, fylld med en riktigt god oreomousse och spacklad med en marängsmörkräm med oreokross. Sedan hällde jag en mörk chokladsås över och dekorerade med mjuk maräng och oreokakor.
Ni hör ju själva... mums mums! :)



Oreotårta
Tårtbotten
Jag gjorde en chokladtårtbotten utifrån principen 3 lika delar.
Jag använde en bakform på ca 18 cm och gräddade i två omgångar
så att jag fick 4 lager tårtbotten.
Recept på tårtbotten: http://sockerrus.se/ovriga-bakverk/choklad/recept-tartbotten-bas-vanilj-och-citrus/
Oreofyllning
100 gram osaltat smör
400 gram philadelphia
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
15-18 oreokex
1. Vispa smöret så att det blir vitt och fluffigt.
2. Vispa ner florsocker lite i taget.
3. Vispa ner philadelphian.
4. Vispa grädden i en annan bunke och vänd sedan ner tillsammans med det andra.
5. Smula ner oreokexen i smeten.
Marängsmörkräm med oreokross
3 stora äggvitor
1,75 dl strösocker
175 gram rumsvarmt smör
1,75 dl strösocker
175 gram rumsvarmt smör
4 oreokex
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig maräng. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
3. Tillsätt rumstempererat smör, lite i taget. Fortsätt vispa tills smeten blir len och krämig.
5. Dela oreokexen och skrapa bort den vita fyllningen.
Krossa sedan kexen till små smulor och blanda ner i marängsmörkrämen.
Chokladtopping
100 gram mörk choklad
1 dl flytande grädde
1 msk smör
1. Smält chokladen på svag värme i en kastrull.
2. Rör ner grädden.
(man kan ta lite mer eller lite mindre beroende på hur lättflytande man vill att den ska vara)
3. Rör slutligen ner en matsked smör i blandningen.
4. Låt svalna något.
Mjuk maräng
2 stora äggvitor
1 dl strösocker
1 dl strösocker
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Montera ihop tårtan:
1. Pensla gärna tårtbottnarna med sockerlag.
2. Montera ihop tårtbottnarna och fördela oreofyllningen mellan varje botten.
(Jag brukar stapla tårtan i bakformen, plasta in tårtan och låta den stå i kylen några timmar.)
3. Rör ihop marängsmörkrämen och spackla tårtan med en spatel.
4. Smält chokladtoppingen och häll den sedan över tårtan, så att den rinner ner snyggt på sidorna.
5. Vispa ihop marängen och spritsa överst på tårtan och dekorera sedan med oreokex.
Kommentarer