Vit chokladpannacotta med hallonspegel
Nu närmar vi oss slutet av det här året. Julafton blev en mysig dag med släkten för vår del och snart är det dags för nyårsafton. Det känns alltid spännande att fundera över vad det nya året kommer att bjuda på. Men först och främst ska jag fundera över vad vi ska bjuda på till nyårsafton.
Förra året tipsade jag om en Budapest tårta till nyårsdessert. Det här året vill jag tipsa om den här riktigt goda desserten. Vit chokladpannacotta med hallonspegel och limemarinerade färska bär. Pannacottan är såklart god även utan bären om man inte vill ha det, men jag tycker att de lite syrliga bären passar perfekt till det här. Jag lovar att det är lika gott som det låter och dessutom väldigt enkelt att tillaga.
Häll pannacottan i ett snyggt glas och dekorera valfritt så har du en elegant och god dessert till nyårsmiddagen. Jag vill önska er alla ett gott nytt år och jag hoppas att nästa år kommer att bjuda på massor av kärlek, lycka och framgång.



Vit chokladpannacotta
4-5 portioner
5 dl grädde
125 gram vit choklad
2 1/2 gelatinblad
1 kryddmått malen vaniljstång
(eller frön från en vaniljstång)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka försiktigt upp grädden.
Blanda i vaniljpulver.
Hacka chokladen och blanda ner i grädden tills chokladen smält.
Blanda i de mjuka gelatinbladen.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen.
(Detta kan med fördel förberedas en dag i förväg.)
Hallonspegel
125 gram hallon
1 gelatinblad
0,5 dl strösocker
1 msk vatten
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.
Sila hallonsåsen så du får bort alla kärnor och får en slät puré.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma purén och rör tills det har smält.
Låt svalna till rumstemperatur.
Häll blandningen på den stelnade pannnacottan och ställ sedan i kylen för att stelna.
Limemarinerade bär
3 dl färska bär
2-3 teskedar socker
Saften från 1 lime
Blanda alla ingredienser och låt gärna stå några timmar för att gotta till sig ordentligt.
Kommentarer