Choklad & lakritstårta
Jag har länge varit sugen på att baka något med lakrits. Så för ett tag sedan gjorde jag den här choklad & lakritstårtan av Lomelino. För att få ännu mer lakritssmak använde jag mig också av saltlakritsströssel som en del av dekorationerna.
Det här blev en mastig och väldigt god tårta med mycket lakritssmak. Så för den riktiga lakritsälskaren är denna lilla tårta helt enkelt ljuvligt god! :)




Choklad & lakritstårta
Recept Linda Lomelino
8-10 bitar
Chokladbotten
3 stora ägg
3/4 dl kokande vatten
1 dl + 3 msk strösocker
2 1/2 msk kakao
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 msk maizena majsstärkelse
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
1/2 dl solros- eller rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1. Dela äggen i vitor och gulor i två olika skålar.
2. Koka upp vatten och låt svalna något.
3. Sikta ner 1 dl socker, kakao, mjöl, majsstärkelse, bikarbonat och salt i en bunke.
4. Vispa samman olja, äggulor, vaniljsocker och vatten.
5. Sikta ner de torra ingredienserna och vispa tills smeten precis gått ihop.
6. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum i en ren och torr skål, tillsätt därefter en matsked socker i taget och vispa tills marängsmeten är fast och tjock.
7. Vänd försiktigt ner ca en fjärdedel av äggvitorna i smeten, detta för att smeten ska lättas upp något. Fortsätt med ytterligare en fjärdedel och sedan resten. Rör inte mer än nödvändigt. Fördela smeten i två osmorda väl rengjorda formar, ca 15 cm i diameter.
8. Grädda bottnarna i ca 30 minuter på 160 grader.
9. Ställ formarna uppochner på ett galler direkt efter att du har tagit ut dem ur ugnen, annars kommer de sjunka ihop i mitten. När formarna är helt kalla, dra försiktigt med en kniv runt insidan på varje form. Vänd formen uppochner och skaka försiktigt på den för att få bottnen att lossna.
Choklad- och lakritskräm
150 gram mörk choklad (70 %)
1 1/2 dl vispgrädde
2-3 tsk lakritspulver
(3 tsk om man vill ha mycket lakritssmak)
1 1/2-2 msk ljussirap
50 gram smör
1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2. Värm grädde, lakritspulver, sirap och smör i en kastrull tills allt har smält och
blandningen är ordentligt varm, men inte kokar.
3. Häll den varma blandningen över chokladen. Vänta en liten stund och rör sedan
försiktigt tills krämen är helt slät och glansig.
Vaniljsmörkräm
300 gram rumsvarmt osaltat smör
4-5 dl florsocker
4-5 msk vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
(pastafärg om man vill färga krämen i valfri färg)
1. Vispa smöret vitt och fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget icg vispa till en jämn smet.
3. Blanda i grädde och vaniljsocker efter smak.
4. Färga smörkrämen med pastafärg om man önskar.
Kommentarer
Postat av: Ewelina
Pappa fyller år 2 maj och jag ska absolut göra denna kaka! :D
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Veronica Wallgren
Åh Gud vad gott! Ser nästan farligt god ut ;)
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Fani
Men shit vilken tårta! Så grym :D
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Bella
Åh , vilken läcker tårta , både att titta på och troligtvis smakmässigt också ! :)
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Lili
Vad fin den blev! Verkar jättegod också, ska testa någon gång. :)
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Wilma
Måste verkligen prova att baka! Skulle dock aldrig klara att få den lika fin som din!
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: a n n i k a
Mumsigt!
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Ida
Ser riktigt fint och gott ut! :)
Svar:
Cupcake Dream