Äppelkaka
Det är såklart inte så att jag bara bakar tårtor här hemma. Även fast det oftast är dom bakverken som hamnar här på bloggen av estetiska skäl. Jag bakar en massa annat gott också och ser alltid till att det finns hemlagade bakverk i frysen om man skulle få besök.
En dessert som jag älskar är den klassiska smulpajen. Det är så gott och enkelt att det nästan är löjligt. Här hemma blir det oftast blåbärspaj och rabarber/jordgubbspaj. Men nu när det är höst får man passa på att använda alla goda äpplen som hör till säsongen.
Våra snälla grannar kom in med en stor påse äpplen från deras trädgård för några dagar sedan och då tyckte jag att det passade alldeles utmärkt att göra en äppelkaka till dessert i helgen. Alltså doften av äpplen och kanel när man öppnar ugnsluckan är helt ljuvlig. Sen måste man såklart ha en god vaniljsås till.
En väldigt god och höstig dessert som tål att avnjutas igen och igen. :)


Äppelkaka
6-7 äpplen
(gärna lite syrliga äpplen som t ex Granny Smith)
1 1/2 dl socker
kanel (efter smak och tycke)
Smuldeg
225 gr smör
3, 75 dl vetemjöl
3,75 dl havregryn
1 dl socker
nypa salt
1. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Lägg sedan i smord ugnsform.
2. Rör ner strösocker och kanel och blanda ordentligt.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ner socker, vetemjöl, havregryn och salt i kastrullen.
5. Bred ut smuldegen jämnt över äpplena.
5. Grädda i ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter.
Kommentarer