Cookies and cream tårta
Förra helgen var det dags för en liten träff med tjejkompisarna och därmed ett alldeles ypperligt tillfälle att erbjuda mig att baka en tårta. Det är klart man måste få avnjuta en tårta när man ska fika med sina vänner.
Det finns så oändligt många tårtor som jag vill testa så ibland vet jag inte riktigt var jag ska börja. Det finns helt enkelt för mycket att välja mellan. Men efter att ha googlat runt ett tag för lite inspiration så hade jag iallafall bestämt mig för att jag ville testa en cookies and cream fyllning och sedan blev resten lite improvisation.
Det blev en chokladtårtbotten fylld med två lager cookies and cream. Sedan spacklade jag tårtan med en chokladmarängsmörkräm och hällde en mörkchokladglasyr över. Överst spritsade jag en mjuk maräng och toppade med oreokakor och riven choklad.




Tårtbotten den här gången blev en vanlig sockerkaksbotten med choklad. Jag använde mig grundrecept från Sockerrus. Använde mig av en bakform på 18 cm och gjorde smeten på 5 ägg.
Cookies and cream fyllning
75 gram osaltat smör
300 gram philadelphia
1 1/2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
15 oreokex
1. Vispa smöret så att det blir vitt och fluffigt.
2. Vispa ner florsocker lite i taget.
3. Vispa ner philadelphian.
4. Vispa grädden i en annan bunke och vänd sedan ner tillsammans med det andra.
5. Smula ner oreokexen i smeten.
Chokladmarängsmörkräm
2 stora äggvitor
1 dl strösocker
125g rumsvarmt osaltat smör
1 dl strösocker
125g rumsvarmt osaltat smör
50 gram mjölkchoklad
1 msk kakao
nypa salt
1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
3. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. Fortsätt vispa tills seten har gått
ihop sig till en len och fin kräm.
5. Vispa i chokladen och kakao och salt.
Mjuk maräng
2 stora äggvitor
1 dl strösocker
1 dl strösocker
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Chokladglasyr
100 gram mörk choklad
(jag brukar använda ca 55-65% kakao)
50 gram osaltat smör
1. Smält choklad och smör i en kastrull på låg värme.
2. Häll sedan över tårtan och hjälp till med en tesked så att det rinner ner snyggt på kanterna.
Tänk på att jobba ganska snabbt då chokladen stelnar fort,
särskilt om tårtan är kall.
Kommentarer
Postat av: Dixi Wonderland
Man behöver inte ens smaka på denna för att förstå att den är amazing! :D
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: - P A U L I N A -
Åh så gott de där såg ut...
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Ellinor Netsö
Men gud så gott! Denna måste jag bara testa! :D
Svar:
Cupcake Dream
Postat av: Nellys skafferi ♡
Ser otroligt god ut! :)
Svar:
Cupcake Dream