Mors dag tårta
Idag är det mors dag. En dag väl värd att fira tycker jag. Och om man inte har möjlighet att fira sin mamma, kan man iallafall tänka lite extra på henne just den här dagen.
Jag hade möjlighet att både tänka på och fira min kära mor dagen till ära. Så vi bjöd hem mina föräldrar och grillade en god middag. Till dessert blev det en liten mors dag tårta.
Denna tårtan bestod av en kladdkakebotten, vaniljcreme och färska jordgubbar. Över detta ringlade jag en mörk chokladganache. Och på toppen ännu mer jordgubbar och riven choklad. Till detta serverades en klick grädde som pricken i:et.
En väldigt söt och god liten tårta gjord med massa kärlek. :)


Denna lilla tårta räcker lagom till 4-5 personer.
Kladdkakebotten
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret i en kastrull och ställ sedan av plattan.
2. Blanda ner socker, vaniljsocker och kakao. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör till sist ner vetemjölet.
3. Häll smeten i 2 smörade bakformar på ca 15 cm
och grädda sedan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 17-18 minuter.
Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 äggulor
1/2 dl vit sirap
1 - 2 msk potatismjöl (beroende på hur fast man vill ha den)
1 1/2 msk vaniljsocker
1. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
2. Låt det sjuda tills det tjocknar.
3. Blanda i vaniljsockret och låt svalna innan användning.
Montering
Bred på halva mängden vaniljkräm på en av kladdkakebottnarna. Skiva jordgubbar och lägg ett jämnt lager över vaniljkrämen. Lägg sedan på nästa tårtbotten och bred över resten av vaniljkrämen och ett lager jordgubbar till.
Om man vill kan man hälla lite chokladganache över tårtan. Jag smälte ungefär 50 gram mörk choklad tillsammans med ca 1/2 dl grädde och sedan hällde över tårtan.
Dekorera med färska jordgubbar och riv lite mörk choklad över tårtan.
Njut! :)
Kommentarer