Blåbär & kardemummatårta

Imorgon startar min första semesterdag. Även fast man hade hoppats på att vädret skulle vara lite varmare, så ska det såklart ändå bli skönt med lite sommarledigt. Jag håller tummarna för att solen ska våga sig fram lite mer.
 
Om man ska vara borta några veckor från jobbet, så tycker jag att det är ett perfekt tillfälle att bjuda sina kollegor på lite tårta. Så det var precis vad jag gjorde!
 
Den här gången testade jag Lomelinos kardemumma och blåbärstårta. Men eftersom jag ville spritsa rosor på min tårta, så gjorde jag istället en citronmarängsmörkräm som är lättare att arbeta med. Det blev en väldigt smarrig tårta.
 
Nu är allt jag har att säga... välkommen sommaren! Vi har väntat på dig länge nu! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blåbär & kardemummatårta
 
Recept av Linda Lomelina
8-10 bitar
 
 

Kardemummabotten

 

3 stora ägg

3 dl strösocker

1 dl mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk nystött kardemumma

 

1.Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage bakplåtspapper.

(Jag hällde smeten i 2 formar på 15 cm för att få 4 bottnar istället.)

2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i ca 5 minuter.

3. Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.

4. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt. Häll smeten i formen.

5. Grädda botten i ca 40-50 minuter.

 

 

Blåbärssylt med vanilj

 

500 g blåbär (ca 1 liter)

2 dl syltsocker

1 dl strösocker

1 vaniljstång (eller 2 kryddmått malen vaniljstång)

 

1. Häll blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull.

2. Skär ett snitt längs vaniljstången, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även i vaniljstången.

3. Låt sylten försiktigt koka upp under omrörning och sedan sjuda på låg värme i ca 10-15 min.

Skumma sylten väl och ta upp vaniljstången.

4. Häll upp sylten i en varm och väl rengjord glasburk och förslut den. Förvara i kylen.

 

 

Citronmarängsmörkräm

 

8 äggvitor

4,5 dl socker

400 gram osaltat smör

4 msk lemoncurd

skal från 1-2 citroner

 

 

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

 

2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

 

3. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

Publicerat: 2015-06-07 Kl: 10:53:00 | I kategori: Tårtor

Kommentarer
Postat av: Robex Lundgren

cool

2015-06-18 @ 22:16:06
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Malin

Den ar ju sa fin att jag nastan inte velat skara i den!! Sa fina farger. Later gott ocksa!

Svar: Haha, tack så mycket! Ja, det tar emot lite ibland...men vore ju synd om man inte fick njuta av det man bakat. ;)
Cupcake Dream

2015-07-02 @ 11:57:16
URL: http://piccadillytears.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: