Somrig pavlova

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
3. Vispa äggvitorna till mjukt skum.
4. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
5. Sikta vaniljsocker och majsstärkelse i marängen.
6. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.
7. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.
8. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.
Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
Lime curd
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 lime (skal + saft)
50 gram osaltat smör
1. Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
2. Vispa hela tiden så att curden inte stelnar, den ska tjockna.
3. Ta av curden från värmen och rör ner smöret. Rör tills allt har smält. Häll upp i en burk med lock.
(Obs! All den här lime curden går inte åt till detta bakverk.)
Montering
Lägg en maräng på ett fat. Bred på ett lager lime curd. Lägg ett lager skivade jordgubbar på. Bred ut ett lager vispad grädde. Repetera. Dekorera med färska bär och riv gärna lite vit choklad på toppen.
Sommartårtor



Festtårtor




Blåbär & kardemummatårta




Kardemummabotten
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemumma
1.Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage bakplåtspapper.
(Jag hällde smeten i 2 formar på 15 cm för att få 4 bottnar istället.)
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i ca 5 minuter.
3. Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.
4. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt. Häll smeten i formen.
5. Grädda botten i ca 40-50 minuter.
Blåbärssylt med vanilj
500 g blåbär (ca 1 liter)
2 dl syltsocker
1 dl strösocker
1 vaniljstång (eller 2 kryddmått malen vaniljstång)
1. Häll blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull.
2. Skär ett snitt längs vaniljstången, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även i vaniljstången.
3. Låt sylten försiktigt koka upp under omrörning och sedan sjuda på låg värme i ca 10-15 min.
Skumma sylten väl och ta upp vaniljstången.
4. Häll upp sylten i en varm och väl rengjord glasburk och förslut den. Förvara i kylen.
Citronmarängsmörkräm
8 äggvitor
4,5 dl socker
400 gram osaltat smör
4 msk lemoncurd
skal från 1-2 citroner
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
3. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.