Gräddtårtor

Jag vet att jag ofta skriver om den klassiska gräddtårtan och anledning till det är helt enkelt att det är den godaste tårta jag vet. Saftiga sockerkaksbottnar, fylld med en massa goda bärkompotter, täckt med grädde och färska bär som dekoration. Det kan helt enkelt inte bli fel.
 
Min kära mor gör utan tvekan dom godaste gräddtårtorna jag någonsin ätit. Dom är högst beroendeframkallande! Men hon har aldrig varit så intresserad av den estetiska biten och där tänker vi lite olika. Jag anser att man äter lika mycket med ögonen som med munnen.
 
Jag gör alltid mina gräddtårtor med fyra lager tårtbotten för att få dom lite högre vilket jag tycker är snyggt. Lite färska blommor som dekoration gör vilken tårta som helst betydligt vackrare också.
 
Grädde är inte riktigt lika lätt att spritsa snyggt som till exempel en smörkräm, men det går faktiskt att göra en massa fint med grädde också. Man kan variera utseendet och dekorationerna väldigt mycket. Så det går att piffa till gräddtårtan en hel del! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Den första tårtan har jag använt mig av en tyll med en stor rund öppning.
Sedan spritsar man runda kluttar i rad nerifrån och upp. Därefter tar man en tesked och drar ut grädden från mitten och ut mot sidan. Sedan spritsar man en ny rad med kluttar och så fortsätter man.
 
2. Den andra tårtan har jag först bara spacklat med ett tjockt lager grädde och sedan
drar man försiktigt en linje med en tesked nerifrån och upp.
 
3. Den tredje tårtan har jag spacklat med grädde. För att få en jämn och slät grädde på sidorna använder jag mig av en spatel. Ett måste när man bakar! Sedan har jag använt mig av den stora tyllen med små piggar för att spritsa runt hela tårtan.
 
4. Den fjärde tårtan har jag också spacklat jämnt med en spatel. Sen har jag använt mig av en lite mindre sk "stjärntyll" för att spritsa runt hela tårtan.
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-07-29 Kl: 08:38:00 | I kategori: Tårtor

En rockig tårta

För någon vecka sedan gjorde jag en födelsedagstårta som blev en ganska rockig sådan.  Några vänner skulle få besök från USA där en av gästerna fyllde 50 under sin vistelse i Sverige. 
 
Naturligtvis skulle detta firas med en ordentlig tårta. Eftersom John spelat bas i större delen av sitt liv ville dom gärna få med detta i tårtan på något sätt. Det fick bli en tårta i svart, vitt och silver. Dekorerat med stjärnor och en bas gitarr. 
 
Happy birthday John! :)
 
 
 
 
Vaniljbotten
Skogsbärsmousse
Vit chokladmousse
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt med sockerpasta
 
Publicerat: 2015-07-15 Kl: 09:11:00 | I kategori: Tårtor

Skogsbärstårta

För några veckor sedan gjorde jag den här lilla gobiten till dessert på en middagsbjudning.
 
Det blev en saftig sockerkaksbotten i fyra delar. Och som fyllning blev det en ljuvligt god skogsbärsmousse. Sen toppade jag både tårtan och fyllde tallriken med en massa goda olika bär.
 
Hur gott som helst!
 
 
 
 
 
Skogsbärstårta
 
 
Sockerkaksbotten
 
(Sockerkaksbotten recept av Lomelino)
 
50 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk 3 %
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
 
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj två bakformar, ca 15 cm i diameter.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt.
5. Värm mjölken och tillsätt lite i taget.
6. Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
7. Fördela smeten jämnt i bakformarna.
8. Grädda bottnarna i ca 25-30 minuter.
 
 
 
Skogsbärsmousse
 
3 dl vispgrädde
300 gram bär (blåbär, hallon, björnbär)
0,75 dl socker
100 gram philadelphia
4 gelatinblad
 
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Mosa ihop bären. Blanda ner socker och philadelphia och mosa allt.
3. Ta någon matsked med bär och värm i en kastrull tillsammans med gelatinbladen. Rör runt ordentligt och blanda sedan ner med dom andra bären.
4. Vispa grädde och blanda ihop med bären.
Låt gärna stå över natten för att stelna.
 
Publicerat: 2015-07-08 Kl: 15:38:00 | I kategori: Tårtor

Flygplanstårta

När lilla Noah skulle fylla 2 år ville hans föräldrar att han skulle få en tårta med något som skulle visa på hans stora intressen just nu. Antingen flygplan eller traktorer. Jag har aldrig gjort varken det ena eller det andra, men tillslut bestämde vi att det fick bli en liten flygplanstårta.
 
Det är alltid roligt att utmana sig själv och testa att modellera något som man aldrig gjort förr. Det var inte helt okomplicerat, men tillslut blev det ett väldigt gulligt litet flygplan ändå. Den största utmaningen den här gången var nog att jag jobbade med en gumpaste som inte alls stelnade så bra som den brukar. Jag testade ett nytt märke den här gången, men det skulle jag nog inte gjort. Att modellera med bra produkter som är lättarbetade och stelnar ordentligt underlättar såklart en hel del.
 
Men en flygplanstårta blev det! Och jag hoppas att lilla Noah fick en fin födelsedag! :)
 
 
 
 
 Eftersom familjen är både svenska och amerikanska medborgare
så ville dom gärna få med det i tårtan på något sätt. 
 
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Mjölkchokladmousse
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt med sockerpasta
Publicerat: 2015-07-02 Kl: 11:11:00 | I kategori: Tårtor