Mjuk pepparkakstårta
Nu är det december och alltså hög tid att sätta igång med allt julbakande (och ätande). ;) Jag har hunnit med en del, men har fortfarande flera recept som står på schemat den här julen.
Idag var det dags för lite mysig julfika tillsammans med några vänner. Det blir inte så ofta vi kan ses allihopa, men nu under julen brukar vi alltid försöka få till en liten träff. Den här gången bestämde jag mig för att det var vår tur att bjuda gänget på lite smått och gott.
På fikabordet dukades det fram glögg, lussekatter, rocky road, pepparkakor, skumtomtar, clementiner och en mjuk pepparkakstårta. Det var första gången jag gjorde den här varianten på pepparkakstårta och jag måste nog säga att det här receptet är en ny favorit. Så tycker ni om mjuk pepparkaka, kommer ni definitivt att gilla den här lilla tårtan! :)


Mjuk pepparkakstårta
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk kardemumma
2 krm malda nejlikor
2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
3 ägg
4,5 dl socker
1 1/2 dl lingonsylt
2, 25 dl filmjölk
110 gram smält smör
1. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor i en skål.
2. Vispa ägg och socker poröst i en annan skål.
3. Rör ner lingonsylt, filmjölk och smör i äggblandingen.
4. Vänd till sist ner mjölblandningen.
5. Fördela smeten i två smorda formar på ca 18 cm (eller grädda i omgångar)
5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 30-40 minuter.
Känn efter med sticka så att den är färdig.
Glasyr
100 gram rumstempererat osaltat smör
300 gram philalelphia
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skalet från 1-2 rivna apelsiner
1. Vispa smöret vitt.
2. Tillsätt florsocker och vispa till jämn smet.
3. Tillsätt philadelphia, vaniljsocker och apelsinskal och vispa ihop glasyren.
Bred ut ett jämt lager med glasyr mellan tårtbottnarna och bred sedan ut resten av
glasyren jämnt över tårtan när den är monterad.
Om man vill kan man även täcka tårtan i kokos.
Man får försiktigt trycka dit kokosflingorna med händerna så att tårtan blir helt täckt.
Ta fram tårtan i rumstemperatur 1-2 timmar innan det är dags att äta den!
Kommentarer