Chokladmousse
Den här chokladmoussen har blivit en stor favorit här hemma på sistone. Känns som att jag försöker komma på ursäkter för att få lov att röra ihop den här underbara desserten. En len chokladmousse tillsammans med browniebitar och cashewnötter. Need I say more? :)
Både denna chokladmousse och brownie är recept från Roy Fares, som jag för övrigt tycker bjuder på en hel del trevliga recept. Gillar ni choklad har jag en känsla av att ni kommer älska den här desserten. Nötterna kan man välja bort om man vill såklart. Men brownien är verkligen pricken över i:et!


Chokladmousse
(4-6 portioner)
2 dl vispgrädde
150 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
4 äggulor
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
1. Vispa 2 dl grädde löst och ställ in i kylen.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
3. Koka upp 1 dl grädde, häll det över chokladen och
blanda så att chokladen smälter ordentligt.
4. Lägg äggulorna i en bunke.
5. Koka upp socker och vatten och rör om tills sockret har lösts upp.
6. Häll i en tunn ståle ner sockerlagen i bunken med äggulor
och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet.
Vispa tills det blir ett skum.
7. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner grädde, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen minst 2 timmar.
(En dessert som går utmärkt att förbereda dagen innan.)
Chokladtryffel (till brownien)
150 gram mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
flingsalt att strö över1. Hacka choklad och lägg den i en skål.
2. Koka upp grädde och häll över chokladen, rör ihop till en slät och fin tryffel.
Lägg plastfolie över och låt stå i rumstemperatur.
Fudge brownie
(ca 16 bitar)
150 gram osaltat smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform ca 15x20 cm,
med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda.3.Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget.
4. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en jämn smet.
5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20-22 minuter. Låt svalna.
6. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Bred tryffeln ovanpå och toppa med flingsalt.
Om tryffeln är för lös, låt den stå en stund i kylen för att stelna en aning.
7. Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt.
Skär sedan i bitar och servera rumstempererade.
Kommentarer