Chokladmacarones

Eftersom jag blev så glad över att jag äntligen fick till min första macaron för någon vecka sedan, så blev jag sugen på att testa det på nytt. Men den här gången blev det en chokladmacaron med en chokladganache fyllning.
 
Det tog inte 4 försök som första gången. Men det tog ändå 2 försök innan jag fick rätt på det. Det som är lite knepigt är att jag inte vet exakt vad jag gjort för att det ska funka eller inte funka. Vispade jag marängen för hårt eller för löst, rörde jag om för många eller för få gånger i mandelsmeten, hade jag för hög eller för låg temperatur i ugnen osv. Det känns nästan som att det behöver vara lite tur inblandat i en lyckad macaron.
 
Jag har läst runt en hel del på nätet och konstaterat att det finns 2 olika sätt att göra macarons. En med fransk maräng (vispa äggvita och socker till en fast maräng) och en med italiensk maräng (vispa äggvita med het sockerlag till maräng). Den italienska varianten känns lite svårare och därför har jag dragit mig för den metoden. Men då nästan alla verkar föredra den italienska så har jag bestämt mig för att ge den ett försök nästa gång.
 
roligt är det ju inte att behöva slänga sina misslyckade macarones i soporna var och varannan gång.
 
Nåja, tillslut lyckades jag med en fin och god chokladmacaron den här gången också iallafall!
 
 
 
Publicerat: 2014-05-30 Kl: 13:49:00 | I kategori: Övriga bakverk

Min första macaron

Ja, då har även jag testat på det där som alla baknördar pratar om. Det fantastiskt goda men inte helt enkla bakverket - macaron. 
 
Innan jag började baka läste jag runt på olika bakbloggar och kollade på youtube klipp. Samlade på mig en massa tips och råd innan det var dags. Man blev nästan lite avskräckt när man läste om den hatkärlek som många känner inför det här bakverket. 
 
Det tog fyra försök innan jag fick rätt på det! Min man bara skakade på huvudet när jag gång på gång slängde allt i soporna och muttrade "Jag ska testa det EN gång till!" Om man har haft en lite kämpig start, så blir kanske tillfredställelsen ännu större när man sen äntligen får till det. Jag var iallafall löjligt nöjd!
 
Jag ska göra ett nytt försök inom kort så att jag verkligen vet om jag har fått kläm på det nu eller om det bara var ren tur. Därför väntar jag med några slutsatser om vad som gick rätt och fel. 
 
Den här gången blev det iallafall en macaron med hallon/vit chokladfyllning.  Yum yum!!
 
 
 
Macaron
 
3 dl mandelmjöl
4 dl florsocker
4 äggvitor
0,5 dl strösocker
 
1. Sikta ner mandelmjöl och florsocker i en skål och blanda väl.
2. Vispa rumstempererad äggvita till ett fluffigt skum. Häll i strösocker, lite i taget. Vispa till en fast maräng.
3. Vänd försiktigt ner mandelmjölblandningen i marängen. Var försiktigt så att du inte rör om för mycket.
4. Spritsa ca 2 cm stora klickar på en plåt med bakplåtspapper.
5. Slå plåten i bordet ett par gånger för att bli av med luftbubblor.
6. Grädda mitt i ugnen på 150 grader i ca 10-14 minuter. (Här får man känna efter vad som funkar i sin egen ugn. I min ugn måste jag ha betydligt lägre temperatur.) Dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna innan du lossar macaronerna.
 
 
 
Hallon/vit choklad fyllning
 
1 dl vispgrädde
100 gram vit choklad
2 msk hallonpuré
 
1. Värm grädden i en kastrull (får absolut inte börja koka).
2.  Blanda i hackad choklad och låt smälta i grädden. 
3. Mosa färska eller frysta hallon genom en sil så att man får bort alla kärnorna. Blanda ner 2 msk hallonpuré i grädden. 
4. Låt svalna och stelna en stund i kylen  innan du spritsar på ena sidan av en macaron. 
Publicerat: 2014-05-16 Kl: 08:40:00 | I kategori: Övriga bakverk

Hallonbrownie tårta

För ett tag sedan fick jag låna boken "Lomelinos tårtor" av en kompis och blev då väldigt sugen på att testa några av recepten. Dom är så oerhört vackra och ser fantastiskt goda ut. Det är ju en lite annan typ av tårta än dom som jag annars brukar baka. Men på sistone har jag har varit sugen på att testa lite nya recept och stilar och det här känns som en väldigt rolig utmaning.
 
Första försöker blir väl sällan det bästa och jag lärde mig fler saker den här gången som jag ska göra lite annorlunda till nästa gång. Bland annat blev jag påmind om hur viktigt det är att lära känna sin ugn. Det kan verkligen vara stor skillnad från ugn till ugn. Eftersom jag inte bakat den här tårtan innan, så följde jag receptet efter punkt och pricka. Det resulterade dock i att tårtbotten blev alldeles för hård i kanterna. Min ugn gräddar nämnligen alltid snabbare än vad det brukar stå i recepten. Nåja, nästa gång ska det bli en perfekt botten.
 
Nu väntar jag på nästa tillfälle som vi kan bjuda hem gäster och då ska jag testa en ny tårta! :)
 
 
 
 
 
Hallonbrownie tårta
Recept Linda Lomelino
 

Portioner: 8–10 bitar

 

Hallonbrowniebotten:

225 g smör

200 g mörk choklad (70 %)

3 dl ljust muscovadosocker (löst

packat i måttet)

1 ½dl strösocker

4 stora ägg

4 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

100 g hallon, helst färska men det

går även bra med frysta

Marängsmörkräm med hallon:

4 stora äggvitor

200 g strösocker (200 g)

250 g rumsvarmt osaltat smör

100 g hallon

ev. lite rosa pastafärg

Chokladglasyr:

100 g mörk choklad (70 %)

50 g smör

 

Hallonbrowniebotten

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.

3. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.

4. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.

5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

6. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.

7. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.

Marängsmörkräm med hallon

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

3. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

4. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.

5. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

Sätta ihop tårtan

1. Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.

2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.

3. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.

4. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn. Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.

Chokladglasyr:

1. Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.

Dekoration

1. Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren. Jobba snabbt så att den inte stelnar.

2. Dekorera tårtan med hallon.

Publicerat: 2014-05-05 Kl: 20:13:00 | I kategori: Tårtor