Grisar i badtunna
För ett tag sedan gjorde jag en "gristårta". Det är en rolig liten tårta som jag sett flera gånger och länge varit sugen på att testa. Det är ett gäng små grisar som badar i lera i en badtunna. Hur gullig som helst!
Man kan göra vilken tårtbotten och fyllning som helst. Så länge man toppar tårtan med något som liknar lera och fäster kitkat-choklad runt tårtan.
Till min lilla gristårta gjorde jag en chokladbotten efter Lomelinos recept. Sen fyllde jag tårtan med tobleronemousse och färska hallon. På toppen blev det en mörk chokladganace. För att fästa kitkat-chokladen bredde jag ut ett tunt lager av chokladganacen runt tårtan och tryckte sedan försiktigt dit chokladen.
En väldigt god och söt liten tårta som jag säkert kommer testa fler gånger.


Choklad och espressotårtbotten
75 g smör
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
3.75 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2.25 dl mjölk
1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
5. Fördela smeten jämnt i formarna.
6. Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
7. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
3.75 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2.25 dl mjölk
1.5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
5. Fördela smeten jämnt i formarna.
6. Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
7. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
Sommartårta
Sommar och sol och semester. Härliga tider just nu! Och vad vore sommaren utan en riktig gräddtårta med en massa jordgubbar.
Det är så gott med en klassisk sommartårta och det är synd att man inte äter tårta oftare än vad man gör. I Sverige är ju tårta något som man oftast äter på någons födelsedag, men egentligen borde vi äta tårta betydligt oftare än så tycker jag. Det är en perfekt fika att bjuda alla nära och kära på. Oavsett om man har något att fira eller inte. Jag ska nog bli flitigare att bjuda på tårtor framöver! ;)
Men just den här tårtan bakade jag faktiskt till min kära man på hans födelsedag för ett par veckor sedan. Jordgubbar och banan är en storfavorit för honom. Därför bakade jag en banankaka, istället för sockerkaksbotten. Ena lagret fyllde jag med mosade bananer med lite grädde och det andra lagret fyllde jag med mosade färska jordgubbar.
Riktigt gott blev det! Och nu när jag tänker på det, blev jag bra sugen på att baka en gräddtårta snart igen! :)


Studenttårta
För någon vecka sedan var jag på studentfest för min systerdotter. Herregud, vad tiden går fort! Tyckte inte att det var särskilt länge sedan man själv stod där på flaket och sjöng som en galning.
Den här dagen fick jag iallafall äran att göra studenttårtorna, vilket såklart kändes väldigt roligt!
Har inte gjort någon studenttårta innan, men tyckte jag blev väldigt nöjd med den tillslut. Sen är det alltid kul när man själv är med på kalaset och faktiskt får smaka tårtan själv också! ;)


Vaniljbotten
Hallonmousse
Marabou mjölkchokladmousse
med chokladkross
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt med marsipan