Mjölkchokladfrosting

I förra veckan var det alla hjärtans dag. Det har blivit något av en tradition för mig att göra cupcakes den här dagen och dela ut till nära och kära. Det har blivit mitt lilla sätt att sprida lite glädje och kärlek omkring mig.
 
På alla hjärtans dag tycker jag att det är choklad som gäller för hela slanten. Så dagen till ära bakade jag chokladmuffins fyllda med hallonmousse och toppad med en mjölkchokladfrosting. 
 
Den chokladfrosting som jag gjort tidigare har ganska mycket florsocker i receptet, så den här gången testade jag mig fram till en annan variant som jag tyckte blev mycket godare. Det här receptet kommer jag att använda mig av nästa gång det är dags att göra en chokladfrosting igen.
 
 
 
 
 
 
Mjölkchokladfrosting
 

100 gram osaltat smör
100 gram philadelphia
100 gram mjölkchoklad
2 dl florsocker
2-3 msk kakao
 
 
1. Vispa rumstempererat smör luftigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget.
3. Vispa i philadelphia.
4. Tillsätt kakao.
5. Smält chokladen och låt svalna en stund innan även denna vispas i.
6. Låt frostingen stelna något i kylen ca 1 timme innan du spritsar dina cupcakes.
Publicerat: 2014-02-18 Kl: 21:32:00 | I kategori: Cupcakes

Citronmarängsmörkräm

Precis som jag misstänkte så fick jag mersmak för att göra fler vintage inspirerade cupcakes. Visst tar det lite tid att göra flera olika sorters dekorationer, men det blir så himla snyggt. En cupcake är ju godis för ögonen, precis lika mycket som för magen. Det är det som är charmen med dessa bakverk! :)
 
Dessutom är det skönt att få vara lite kreativ och använda sin fantasi.
 
Den här gången skulle det bjudas på cupcakes till en tjejmiddag med mina kollegor. Är det tjejmiddag så är det, tänkte jag och gjorde dom riktigt rosa och sockersöta.
 
Smakerna blev en blåbärsmuffin fylld med blåbärsmousse och toppad med en citronmarängsmörkräm. Det här var första gången jag gjorde en citronmarängsmörkräm och den kommer jag definitivt att göra flera gånger. Den söta marängen med den syrliga citronen blev riktigt gott. Dessutom är blåbär och citron en väldigt god kombination, så den här cupcaken var jag väldigt nöjd med!
 
 
 
 
 
 
 
Citronmarängsmörkräm
 
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
200 gram osaltat smör
2-3 matskedar lemoncurd
 
(För ännu mer citronsmak blanda i skalet från 1 citron)
 
 
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
 
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
 
Blanda i lemoncurd och eventuellt citronskal efter smak och tycke.
 
Ställ in i kylen en stund så att frostingen får stelna något och sedan är det bara att spritsa.
Tänk på att ta fram cupcaksen i god tid innan dom ska ätas, så att allt hinner bli rumstempererat!
 
 
 
 
Publicerat: 2014-02-07 Kl: 11:48:00 | I kategori: Cupcakes