Mjuk pepparkakstårta
Jag kan knappt förstå att det är julafton om bara några dagar. December har verkligen rusat förbi.
Jag älskar mjuk pepparkaka och har i vanlig ordning ätit stora mängder av detta under nästan hela månaden. I helgen testade jag en ny variant, nämligen en pepparkakstårta. Jag fick fundera lite över vad jag ville ha för smakkombinationer till den, men blev väldigt nöjd med slutresultatet.
Det blev en tårtbotten på mjuk pepparkaka, fylld med lingonfrosting och spritsad med vit chokladmarängsmörkräm. Julblomman är gjort i gumpaste.
Hur gott som helst om man gillar dessa smaker. Kanske något att bjuda på till julafton? :)


Mjuk pepparkaka
Jag använde mig av en bakform på 15 cm och bakade lager 3 lager i olika omgångar.
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl sirap
0,5 frysta lingon
- Sätt ugnen på 175°C
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Smält smöret. Rör ner smöret och resten av ingredienserna. Ska inte vispas, endast röras om så att allt blandas väl.
- Häll smeten i smord form och grädda i nedre delen av ugnen 35-45 minuter.
Lingonfrosting
200 g färskost av philadelphiatyp
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl florsocker
1 dl frysta lingon
1. Vispa samman färskost smör och florsocker till en slät frosting.
2. Rör ner de frysta lingonen.
Vit chokladmarängsmörkräm
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
200 gram osaltat smör
100 gram vit choklad
1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
3. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
5. Vispa ner den smälta chokladen.
6. Ställ in i kylen en stund så att frostingen får stelna något och sedan är det bara att spritsa.
Tänk på att ta fram tårtan i god tid, så att den hinner bli rumstempererad innan det är dags att äta den.
Citron och blåbärstårta
Jag vet att vi är mitt i december och att man egentligen bör frossa på alla juliga bakverk som den här månaden erbjuder. Men ibland kan det faktiskt bli så att man nästan hinner tröttna på allt som har med saffran och pepparkakor att göra. Då kan det vara gott att göra något helt annat.
Så mitt i allt julbak passade jag på att baka något riktigt friskt och somrigt. Nämligen en citron och blåbärstårta.



Blåbärstårtbotten
6.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk Maizena majsstärkelse
300 g blåbär
1.5 dl gräddfil
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
225 g rumsvarmt smör
2 tsk rivet citronskal
4 dl strösocker
4 st stora ägg
- Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar.
- Sikta ner mjöl, bakpulver och majsstärkelse i en skål.
- Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären.
- Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
- Vispa väl mellan varje ägg.
- Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet.
- Häll i blåbären och rör några gånger så att bären fördelas någorlunda jämnt.
- Fördela smeten i bakformarna. Grädda bottnarna i 175 grader ca 60 minuter.
Blåbärsfyllning
300 gram blåbär
1 dl syltsocker
3 tsk vaniljsocker
1. Koka upp blåbär i en kastrull och rör i syltsocker samt vaniljsocker.
2. Lägg i burk och låt stelna i kylen några timmar.
Citronmarängsmörkräm
8 äggvitor
4,5 dl socker
400 gram osaltat smör
4 msk lemoncurd
skal från 1 citron
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
3. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
4. Blanda i lemoncurd och citronskal efter smak och tycke.
kan man ställa in den en stund i kylen så att den hinner stelna lite.
Julfika
Nu är det äntligen december och är det något som vi är bra på att göra under den här månaden så är det att fika. Julfika i massor. Helt plötsligt är det ok att äta valfri mängd pepparkakor dagligen. Det är ju bara jul en gång om året. ;)
Även jag har såklart hunnit med en hel del bakande och fikande. Till min mans stora besvikelse så blev det inga lussekatter i år. Det finns ju så många olika recept med saffran (förutom lussekatter) som man kan testa. Förra året gjorde jag väldigt goda saffransbullar med mandelflarn och pärlsocker. Det receptet hittar ni här. I år har jag också bakat saffranssockerbullar som man doppar i socker. Hur gott som helst! Det receptet hittar ni här. Förra helgen testade jag ett nytt recept, nämligen en saffranssockerkaka med cocos och den blev också riktigt god!
Jag har såklart hunnit baka pepparkaksmuffins. Det är en favorit som jag bara måste göra varje år.
Och så har jag också slängt ihop lite Rocky road. Inte något man "bakar" direkt, men ändå något av det lättaste och godaste julgodiset man kan bjuda på tycker jag. Man kan ju slänga ner i princip vad som helst i dessa små chokladbitar. Bara att välja och vraka på vad man gillar mest.
Jag har fortfarande fler juliga bakverk som jag har tänkt att hinna baka under december, så vi får hoppas att månaden inte går alltför snabbt! :)


Rocky road
400 gram mörk choklad
1 1/2 dl jordnötter
1/2 pistagenötter
10 dumlekolor
10-15 polly
1 dl minimarshmallows
(eller 1 dl skumtomtar klippta i små bitar)
1. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad.
2. Blanda ner alla ingredienser i chokladen och rör om.
(Hacka nötter, dumlekolor och polly i mindre bitar)
3. Lägg bakplåtspapper i en form (ca 15x20). Bred ut smeten och låt stelna i kylskåpet.
4. Strö gärna lite av ingredienserna överst också så blir det ännu snyggare.

Pepparkaksmuffins
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 ägg
3 dl farinsocker
1 dl lingonsylt
1 1/2 dl filmjölk
75 gram smält smör
1. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor i en skål.
2. Vispa ägg och socker poröst i en annan skål.
3. Rör ner lingonsylt, filmjölk och smör i äggblandingen.
4. Vänd till sist ner mjölblandningen.
5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 14-16 minuter.

Saffranssockerkaka
3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.
2. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten.
3. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
4. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min på 175 grader. Låt den svalna i formen.
6. Pudra florsocker över kakan före servering.