Frosting

Jag har fått många frågor om frosting. Och jag förstår verkligen varför. Jag vet inte hur många gånger jag stått och svurit över misslyckade frostings. Tänkte dela med mig av några tips som jag lärt mig under alla mina lyckade och mindre lyckade försök.
 
 
Det här receptet brukar jag använda som grundrecept:
 
Räcker till ca 8 cupcakes.
 
50 gram rumstempererat smör
3-4 dl florsocker
100 gram philadelphia
1 tsk vaniljsocker
1 msk saft från citron
 
För chokladfrosting, byt ut citronsaft till 0,5 dl kakao istället. Här kan man också ofta ha lite mindre mängd florsocker och lite mer philadelphia i för att få en bra konsistens. Personligen tycker jag att chokladfrostingen är mycket godare. :)
 
 
Anpassa frostingen efter dina önskemål. Man behöver inte alltid följa recepten efter punkt och pricka. Istället för att ösa i hela mängden florsocker direkt, vispa i lite i taget och smaka av. Man får också hitta vilken typ av frosting som man gillar. Alla tycker inte om philadelphia t ex och kanske hellre vill ha en marängsmörkräm.
 
Om det blir fel. Det går ofta att rädda frostingen om man tycker att den blev fel. Om den är för hård, testa att blanda i lite mer philadelphia eller annan vätska. Om den är för lös, blanda i mer florsocker och/eller ställ in frostingen i kylen så att den får stelna lite.
 
Färga frosting. Om du ska färga frostingen så är det bättre att använda pastafärg istället för hushållsfärg.
 
Vätska i frostingen. Om du ska ha någon vätska i frostingen som smaksättning (t ex citronsaft, kaffe mm) är det viktigt att man inte har i för mycket. Då blir frostingen rinnig och man får kompensera med enorma mängder florsocker som gör frostingen alldeles för söt. Vill du ha någon särskild smak på frostingen är det bättre att ta några droppar av koncentrerad essence istället.
 
Dags att spritsa. Jag brukar alltid ställa in frostingen en stund i kylen innan jag använder den. Tänk dock på att du tar ut den i god tid, så att den hinner bli rumstempererad innan du ska spritsa. Det är viktigt att frostingen är mjuk och len när du ska spritsa, då blir den snyggare och mer lättarbetad.
 
 
 
 
Publicerat: 2012-10-31 Kl: 11:04:00 | I kategori: Cupcakes

Kommentarer
Postat av: Julia Ingvarsson

Varför ska man inte ha karamell/hushållsfärg i frostingen?

Svar: Hej hej!
Man vill gärna ha så lite vätska som möjligt i frostingen för att den inte ska bli för lös. Om den blir för lös, måste man öka mängden florsocker och då blir frostingen ofta alldeles för söt. Så då är det mycket effektivare att använda en koncentrerad pastafärg istället för hushållsfärg. :)

Man KAN naturligtvis färga med hushållsfärg också, men jag föredrar pastafärg.
Cupcake Dream

2012-10-30 @ 20:40:59
URL: http://juliaingvarsson.webblogg.se/
Postat av: cornelia

men gud vad bra du är!!!!
kan du göra hot choklate nån gång?

Svar: Vilken bra idé, det har jag faktiskt aldrig testat. Det får bli ett projekt lite längre fram! :)
Cupcake Dream

2012-10-31 @ 07:52:01
Postat av: Alva

Vad köper man spritsar? :D Snälla, kan nån svara?

Svar: Hej hej Alva.
Tyllar kan man köpa lite överallt på olika baksidor, här kan du hitta ett helt gäng t ex:

http://roligarebakning.se/Tyllar
Cupcake Dream

2012-10-31 @ 08:34:37
Postat av: Lovisa

Åh tack för tipset, det behöveds verkligen!! :D

Svar: Vad bra! =)
Cupcake Dream

2012-10-31 @ 08:41:19
URL: http://llovisallindberg.blogg.se
Postat av: Julia Ingvarsson

Okej, då vet jag. Trodde det var någon helt annan anledning eftersom du hade markerat med kursivt ;) Jag använder nämligen karamellfärg i min frosting och har aldrig stött på att den blivit för söt eller för lös :)

Svar: Haha, jaha... nej, det är ju inte så att det är olagligt! ;)Men jag har testat båda och föredrar att använda pastafärg.
Men det gör man som man vill såklart! :)
Cupcake Dream

2012-10-31 @ 12:41:36
URL: http://juliaingvarsson.webblogg.se/
Postat av: Pamela

Hur gör man marängfrosting? Vad gott det lät :-)

Svar: Det är riktigt smarrigt, kan se om jag kan försöka få ihop ett sådant inlägg lite längre fram! :)
Cupcake Dream

2012-11-01 @ 11:24:18
URL: http://www.stjarnanp.blogg.se
Postat av: Johanna

Hej vilken underbar blogg du har! Har en undran vart köper man en bra sprits? Och om man vill göra choklad frostning hur gör man då? Aldrig gjort det innan?

Svar: Hej Johanna!
Tack snälla, vad gullig du är! :)

Tyllar och spritsredskap brukar jag ofta köpa på kakburken.se eller strosselannat.se

Här hittar du ett recept för chokladfrosting: cupcakedream.se/2012/october/frosting.html

:)
Cupcake Dream

2013-02-11 @ 22:31:25
URL: http://Www.bebisfisen.blogg.se
Postat av: Emma :)

Hej, tack för tipset om att man ska ha pastafärg istället för karramellfärg :) Men vet du vad det kan bero på att när jag gör en liknande frosting som ditt grundrecept att när jag har i karamellfärg att den skär sig och blir konstig. Vet du vad det kan bero på?

Svar: Hej Emma. Hmm, jag vet faktiskt inte riktigt varför den skär sig, men rent generellt kan man ju vara lite försiktig med att ha just för mycket vätska i frostingen. Tror att det är bättre att försöka pastafärg helt och hållet istället! :)
Cupcake Dream

2013-08-06 @ 19:09:14
Postat av: Milli

Hej!
Vilken fin sida du har! Väldigt inspirerande :)
Har provat at göra din frosting och det ser ut som om den skurit sig :/ Kan det bero på att Philadelphiaosten inte var helt kall?

Svar: Hej Milli!
Så roligt att du gillar min lilla bakblogg! :)

Hmm, på vilket sätt upplever du att frostingen skurit sig? Det har jag nog inte varit med om när jag gjort den här frostingen faktiskt. Man ska ju alltid akta sig för att ha för mycket vätska i, om det kanske är en anledning? Philadelphian brukar också vara kall för min del, så tror inte att det är anledningen iallafall.

Cupcake Dream

2013-10-18 @ 14:52:49
Postat av: Erica

Hej! Kan man använda vanliga tyllar? Som man använder till tex grädde? Jag ska göra choklad cupcakes till min kille när han fyller är och är osäker på om man kan använda en vanlig sprits :)

Svar: Det går jättebra! :)
Cupcake Dream

2014-04-13 @ 13:07:29
Postat av: Alexandra

Angående frosting som skär sig: det hände mig nyss med ett liknande recept, men det är bara att fortsätta att vispa så går den ihop igen. Tror det hände för att någon av ingredienserna var för kall, så att smöret blev grynigt; när allt fick samma temperatur igen genom vispningen blev frostingen slät och fin igen!

2014-06-19 @ 20:48:47
Postat av: Cupcake fan

Hej! Måste man ha Philadelphia??

Svar: Hej hej. Nej, det måste man inte. Man kan prova sig fram i smak och konsistens vad man gillar mest. Du kan också testa att blanda i någon äggula istället. :)
Cupcake Dream

2015-09-25 @ 14:58:33
Postat av: Anonym

Jag kämpar med att försöka få till en god jordgubbsfrosting till min mammas bröllop och det känns helt omöjligt. Har nu hittat en variant som känns bra smakmässigt, men den blir för lös hela tiden. Är lite rädd att ha i mer socker då smaksättningen är sylt.. Men det kanske är enda sättet? Frostingen har fortfarande varit sval när jag försöker spritsa den. Känner mig helt hopplös.

Svar: Ja, det där med frosting är verkligen inte lätt, det håller jag med om. Man vill inte ha den för söt och inte heller för lös. Jag brukar faktiskt oftast göra en marängsmörkräm istället. Denna hallonmarängsmörkrämen gör jag oftast (cupcakedream.se/2014/november/hallon-choklad-2.html). Har inte testat med jordgubbar, men det borde ju gå lika bra. :)
Cupcake Dream

2016-06-21 @ 19:46:17
Postat av: Sofia

Hej
Tycker om cream chees frosting men två gånger har den skurit sig nu men så läste jag Alexandras inläggg i tråden (140609) och hon skrev att man bara skulle fortsätta vispa till det var en bra temperatur igen på smeten. Jag vet inte varför min skar sig, för ingredienserna var verkligen rumstempurerade och "osten" med. Ska prova fast den stått i kylen hela natten. Ska testa det.
Ska nog prova ditt recept som grundrecept också mitt skilde sig lite.

Svar: Ja, man får ofta prova sig fram lite för at få rätt på det. Men att alla ingredienser är rumstempererade brukar underlätta en del. Sen får man vara väldigt försiktig med alla rinnande vätskor, t.ex om man använder karamellfärg (använd pastafärg istället) och om man t.ex har i saft från en citron (då kan det vara bättre att bara ha i skalet från citronen.) Lycka till! :)
Cupcake Dream

2018-09-01 @ 08:31:37
URL: http://rydbergjkpg.blogg.se
Postat av: Anonym

Hej. Jag gjorde en frosting på 260g osaltat smör, 400g philadelphiaost, och 2 paket florsocker. Hade i karamellfärg och essens. Den va först mkt lös men nu har den stelnat i kylen men den är enormt söt. Kan man hälla i mer philadelphiaost eller kommer den typ rinna sen

Svar: Hej hej. Ber om ursäkt för sent svar. Det är ingen god idé att ha karamellfärg i frostingen, för då blir den som sagt väldigt lös, vilket man ofta kompenserar med ännu mer florsocker - vilket gör att den blir alldeles för söt. Om man ska färga frostingen är det bättre att använda sig av ätbar pastafärg, som inte alls är så rinnig i konsistensen. Frostingar blir ju ofta väldigt söta, jag brukar nästan föredra att göra en frosting på marängsmörkräm istället. Den är såklart också väldigt söt, men man får inte den där tunga smaken av florsocker. Lycka till!
Cupcake Dream

2019-03-29 @ 12:23:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: