Frosting

Jag har fått många frågor om frosting. Och jag förstår verkligen varför. Jag vet inte hur många gånger jag stått och svurit över misslyckade frostings. Tänkte dela med mig av några tips som jag lärt mig under alla mina lyckade och mindre lyckade försök.
 
 
Det här receptet brukar jag använda som grundrecept:
 
Räcker till ca 8 cupcakes.
 
50 gram rumstempererat smör
3-4 dl florsocker
100 gram philadelphia
1 tsk vaniljsocker
1 msk saft från citron
 
För chokladfrosting, byt ut citronsaft till 0,5 dl kakao istället. Här kan man också ofta ha lite mindre mängd florsocker och lite mer philadelphia i för att få en bra konsistens. Personligen tycker jag att chokladfrostingen är mycket godare. :)
 
 
Anpassa frostingen efter dina önskemål. Man behöver inte alltid följa recepten efter punkt och pricka. Istället för att ösa i hela mängden florsocker direkt, vispa i lite i taget och smaka av. Man får också hitta vilken typ av frosting som man gillar. Alla tycker inte om philadelphia t ex och kanske hellre vill ha en marängsmörkräm.
 
Om det blir fel. Det går ofta att rädda frostingen om man tycker att den blev fel. Om den är för hård, testa att blanda i lite mer philadelphia eller annan vätska. Om den är för lös, blanda i mer florsocker och/eller ställ in frostingen i kylen så att den får stelna lite.
 
Färga frosting. Om du ska färga frostingen så är det bättre att använda pastafärg istället för hushållsfärg.
 
Vätska i frostingen. Om du ska ha någon vätska i frostingen som smaksättning (t ex citronsaft, kaffe mm) är det viktigt att man inte har i för mycket. Då blir frostingen rinnig och man får kompensera med enorma mängder florsocker som gör frostingen alldeles för söt. Vill du ha någon särskild smak på frostingen är det bättre att ta några droppar av koncentrerad essence istället.
 
Dags att spritsa. Jag brukar alltid ställa in frostingen en stund i kylen innan jag använder den. Tänk dock på att du tar ut den i god tid, så att den hinner bli rumstempererad innan du ska spritsa. Det är viktigt att frostingen är mjuk och len när du ska spritsa, då blir den snyggare och mer lättarbetad.
 
 
 
 
Publicerat: 2012-10-31 Kl: 11:04:00 | I kategori: Cupcakes

Minicupcakes till frukosten

På min mans jobb äter man en mysig frukost tillsammans varje fredag. Och idag var det hans tur att stå för frukosten.
 
Ett alldeles ypperligt tillfälle att få erbjuda mina tjänster! "Det är inte så att du skulle vilja ha med dig lite mini cupcakes till fredagsfrukosten?" Man kan alltid hitta tillfällen att få baka och pyssla med sina små dekorationer. Om man vill!
 
På frukostbordet idag bjöds det på små cupcakes i form av en vaniljmuffin med hela chokladbitar och med en espresso & chokladfrosting.
 
För att få till frostingen blandade jag bara ner en matsked kall espresso i chokladfrostingen. Jag föredrar att använda espresso istället för vanligt kaffe. Eftersom espresso har en starkare smak så behöver man inte ha lika mycket vätska i och då är det också mindre risk att få en för lös frosting.
 
Ett riktig mumsig liten cupcake till frukostbordet! :)
 
 
 
Har fått många frågor om frosting
och kommer att skriva ett inlägg om det snart här på bloggen!
 
 
 
Publicerat: 2012-10-26 Kl: 16:39:00 | I kategori: Cupcakes

Att fylla en cupcake

För mig är en cupcake ingen "riktig" cupcake om det inte finns en fyllning inuti. En god fyllning som överraskar inuti gör den här godsaken till ett komplett bakverk.
 
Men hur gör man egentligen för att fylla en cupcake?
 
Det är den vanligaste frågan som jag brukar få. Och eftersom det är en återkommande fråga, så tänkte jag dela med mig av en steg för steg beskrivning hur jag gör för att fylla mina cupcakes. Jag har sett några olika varianter på hur man får i fyllningen, men så här gör jag iallafall.
 
 
Gröp ur den färdiggräddade muffinsen med t ex en potatisskalare.
Man får testa sig fram hur stort hål man vill göra beroende på hur mycket fyllning man vill ha i.
Jag brukar vilja ha ganska mycket!  ;)
 
Spritsa sedan i fyllningen i muffinsen.
 
Därefter täcker du bara hålet med fyllning genom att spritsa frostingen direkt ovanpå.
 
Taadaa... en komplett cupcake redo att ätas!
 
 
 
Publicerat: 2012-10-20 Kl: 16:56:00 | I kategori: Steg för steg

Vallmo & citron

I helgen bestämde jag mig för att det var dags att testa ett nytt recept på cupcakes. Jag vaknade tidigt i lördags trots att det var min sovmorgon. Vred och vände på mig i sängen. Tillslut bestämde jag mig för att det var lika bra att gå upp och börja med bakandet.
 
Utanför hällde regnet ner denna gråa och kalla höstdag. Men inne i lägenheten doftade det underbart av vallmo och citronmuffins. Finns det något mysigare sätt att starta morgonen?
 
Receptet testade jag från Leila och det hittar ni här.
 
För mig är det dock ingen riktig cupcake om det inte finns en fyllning inuti, så jag fyllde mina cupcakes med en lemoncurdgrädde. Det blev en väldigt god och fräsch cupcake. 
 
För att trotsa hösten ytterligare satsade jag på riktigt somriga dekorationer. Lite glada färger kan behövas under den här årstiden tycker jag. :)
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2012-10-15 Kl: 20:29:00 | I kategori: Cupcakes

Min första våningstårta

I helgen fyllde min dotter 1 år. Min stora tjej!
 
Förberedelserna inför kalaset har tagit sin lilla tid och det känns som att jag har bakat och förberett något varenda kväll i över en vecka. Men första födelsedagen någonsin ska man ju fira ordentligt såklart!
 
På efterrättsbordet bjöds det på kanelbullar, chokladbollar, frukttallrik, godis och dagen till ära... min allra första våningstårta. Lite modigt att testa det här för första gången när det kommer stå 30 personer och studera tårtan. Men samtidigt var det ju bara släkt och vänner och dom är så snälla vad man än bjuder på.
 
Jag måste erkänna att det var lite nervöst när jag skulle skära upp tårtan. Tankarna ekade i mitt huvud "Åhh, hoppas den inte faller ihop nu!" Men det gjorde den inte som tur var. Den klarade sig alldeles utmärkt och var dessutom riktigt god.
 
Nu kan jag iallafall bocka av min första våningstårta. Nästa gång ska jag dock bli bättre och den ska bli ännu snyggare! Då kan man ju inte heller skylla på att "det var min första våningstårta!"  ;)
 
 
En krona till den lilla prinsessan.
 
 
Ljusa bottnar
Jordgubbsmousse med färska skivade jordgubbar
Mjölkchokladmousse med chokladkross
Spacklad med chokladsmörkräm
Täckt med marsipan
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2012-10-07 Kl: 18:45:00 | I kategori: Tårtor

Mumsbit

Om man inte vill göra stora cupcakes, så är minicupcakes en alldeles perfekt mumsbit till fikat.
 
Dekorationerna blir kanske något enklare, men ack så söta ändå.
 
Någon fyllning får man inte direkt plats med i dessa små godsaker. Men man kan alltid blanda i goda bär i smeten eller hela bitar av choklad, om man vill att minicupcaksen ska bjuda på någon inre överraskning.
 
När dom dessutom är så små behöver man inte skämmas för att ta flera stycken!  :)
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2012-10-03 Kl: 21:37:00 | I kategori: Cupcakes

Smakkombinationer

Jag tycker det är så kul att testa olika smakkombinationer till mina cupcakes. Det ska vara en muffin, en fyllning och en frosting som passar bra ihop. Vissa kombinationer känns fantastiskt goda vid första tuggan och andra har verkligen blivit mindre lyckade.
 
Att kombinera syrliga hallon med söt choklad tycker jag alltid brukar bli väldigt gott.
En mindre lyckad kombination som jag gjorde en gång var en blåbärsmuffin med vit chokladfyllning och en vaniljfrosting. Det låter ju visserligen gott, men den blev alldeles för söt och sliskig.
 
För ett tag sedan provade jag något nytt. Päron och mintchoklad. Ni vet den där populära kombinationen som var riktigt het på 80 talet? ;)
 
Jag gjorde en vaniljmuffin med päronmoussefyllning och mintchoklad frosting. Till min stora glädje blev det här ännu en lyckad kombination att lägga till i bakboken. :)
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2012-10-01 Kl: 19:42:00 | I kategori: Cupcakes