Hallonmums

Solen fortsätter skina på oss denna vackra maj månad och jag fortsätter med mina somriga bakverk. Förra helgen bjöd jag hem släkten på lite fika i trädgården och då bjöd jag på jordgubbstårta, blåbärspannacotta och dessa goda hallonmums. En riktig fröjd för ögat med alla dessa goda bakverk och smarriga bär.
 
Hallonmums har jag aldrig bakat tidigare och hittade receptet på Tessan bakar . Det blev en väldigt söt och samtidigt ett lite syrligt bakverk men massa god hallonsmak. Ett bakverk väl värt att testa i  sommar tycker jag! :)
 
 
 
 
 
 

Hallonmums
150 gram smält smör
4 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 gram färska hallon.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och varva det med smöret ner i äggblandningen. Lägg bakplåtspapper i en form (ca 25×30 cm) och häll på smeten.
3. Lägg sen på bären och släta sedan till smeten så att hallonen döljs så gott det går.

Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Ta ut kakakan och låt kallna helt innan du häller på glasyren

 

Glasyr
75 gram smör
50 gram vit choklad
ca 1 dl hallon
1 msk vaniljsocker
3,5 dl florsocker

Smält smöret tillsammans med hallonen. Dra av från plattan och rör ner den hackade vita chokladen och rör tills glasyren är helt slät. Rör till sist ner vaniljsocker och florsocker.

När kakan svalnat häller du över glasyren och strör över rikligt med kokos och låt stå tills glasyren stelnat något.
Dela i fyrkantiga bitar, ca 24 små eller 12 stora.

Publicerat: 2018-05-13 Kl: 17:43:00 | I kategori: Övriga bakverk

Frozen jordgubbscheesecake

Nu är det maj månad och hög tid att börja baka lite somrigare bakverk tycker jag. Även fast solen och värmen verkar ligga lite lågt ett tag till, så börjar iallafall jag längta efter den där sommaren nu!
 
På valborg hade vi några vänner över på middag och då passade jag på att testa ett nytt recept i form av en frozen jordgubbscheesecake. Det känns som en väldigt somrig dessert, fast ärligt talat så är det lika gott oavsett när på året man vill äta det. 
 
Det blev iallafall en riktigt smarrig efterrätt måste jag säga. Även fast jag upptäckte att tårtan behövde stå i rumstemperatur lite längre än vad jag först trodde (ca 1 timme). Det var nog alla jordgubbsbitar i tårtan som gjorde att den höll sig frusen så länge. Men den som väntar på något gott...  ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Frozen jordgubbscheesecake
 
Botten
14 digestivekex
75 gram smör
 
Fyllning
4 dl grädde
200 gram philadelphia
3 ägg
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
400-500 gram jordgubbar
 
1. Mixa kexen. Smält smöret och blanda ner smulorna.
2. Platta till smulorna med en sked i botten av en springform, ca 20 cm.
Sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen
 
3.  Fyllning: Mosa färska jordgubbar med en gaffel.
4. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till en fluffig smet. Vispa sedan ner philadelphian.
5. Vispa grädden i en skål.
6. Vispa äggvitan i en annan skål tills det blir ett fast skum.
7. Vänd ner grädden och äggvitan i den andra smeten. 
8. Blanda ner de mosade jordgubbarna i smeten och häll sedan fyllningen i formen.
Sätt in tårtan i frysen minst 6 timmar. 
 
Tänk på att ta fram tårtan i god tid, då alla jordgubbsbitarna gör att den håller sig frusen ganska länge. 
 
 
Publicerat: 2018-05-01 Kl: 18:05:00 | I kategori: Tårtor