Semmelkladdkaka

Februari innebär för mig att man får äta i princip hur många semlor man vill. Dessutom finns det så många goda varianter på semlor nu, så det måste inte alltid innebära en klassisk semla. Jag kan själv ha lite dåligt tålamod med bakdegar som måste stå och jäsa och då är det väl tur att det finns lika goda men betydligt snabbare varianter.
 
I år bestämde jag mig för att testa en semmelkladdkaka. En härligt god kladdkaka med riven mandelmassa och kardemumma, toppad med grädde och rostad mandel. Den här kommer jag definitivt att baka fler gånger för den var riktigt god!
 
 
 
 
 
 
Semmelkladdkaka
ca 8 bitar
 
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemumma
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vanilj
1 krm salt
 
Topping
Vispad grädde
Rostade mandelflagor
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret
3. Rör samman alla ingredienser i en bunke.
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform ca 20 cm.
Smöra insidan av kanterna.
5. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
6. Låt kakan svalna.
7. Vispa grädde och bred överst på den svalnade kakan.
8. Rosta mandelflagor i en stekpanna och strö ut dem över grädden.
(Spritsa även grädde runt kanterna till sist om man vill)
 
 
Publicerat: 2018-02-16 Kl: 08:06:30 | I kategori: Tårtor

Citron & lakritsbiskvier

Nu var det dags för en ny omgång med smarriga biskvier. Det är så tacksamt med bakverk som är naturligt glutenfria, inte minst för oss som kan vara lite känsliga när det blir för mycket gluten.
 
Smakerna går ju att kombinera på så många olika sätt när man gör biskvier och den här gången så testade jag kombinationen citron och choklad/lakrits.
Och om man älskar lakrits som jag gör, så var detta en riktigt lyckad kombination. Den söta chokladen, den salta lakritsen och den syrliga citronen.
 
Det blev riktigt gott! :)
 
 
 
 
 
 
Citron & lakritsbiskvier
ca 16 stora biskvier
 
 
Biskvibottnar
250 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
 
1. Biskvibottnar: Blanda mandelmassa och socker en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens.
2. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper,
tänk på att dom blir lite större i ugnen.
3. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
 
 
 
Citronsmörkräm
300 gram rumstempererat smör
2 äggulor
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saft från 1 citron
(smaka av hur mycket citronsmak man vill ha)
 
1. Vispa rumstempererat smör ljust och fluffigt.
2. Vispa ner florsocker, vaniljsocker och sedan äggulorna och citronsaften.
3. Använd en matsked och stryk på smörkrämen över bottnarna så de får små runda toppar.
Ställ i kylen i ca 30 minuter.
 
 
 
Topping
300-400 gram mjölkchoklad med lakrits
saltlakritsströssel
 
1. Smält chokladen på svag värme.
2. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i botten av biskvin så att den kan hänga upp och ner. Doppa försiktigt i chokladen och låt extra choklad rinna av innan du vänder på den.
3. Lägg lite saltlakritsströssel på biskvien innan chokladen har smält.
4. Förvaras biskvierna kylen, men låt stå i rumstemperatur en stund innan servering.
 
 
 
Publicerat: 2018-02-10 Kl: 12:32:00 | I kategori: Övriga bakverk