Greta Gris tårta

Nu var det dags för lilla Stella att fira sin 3 års dag och jag fick det fina uppdraget att göra tårtan till kalaset. Förra gången som jag gjorde en tårta till Stellas kalas var det Babblarna som gällde, men det här året ville födelsedagstjejen ha en tårta med temat Greta Gris. Något som också önskades var att det skulle finnas en regnbåge med på tårtan. Och det kan man ju förstå, vilken tårta blir inte hur festlig som helst med en regnbåge på toppen. ;)
 
Stort grattis på födelsedagen lilla Stella!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Blåbärsmousse
Spacklad med marängsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
 
 
 
Publicerat: 2017-11-19 Kl: 15:34:09 | I kategori: Tårtor

Banan- & kolatårta

Nu var det ett tag sedan jag bakade tårta här hemma, så jag bestämde mig för att göra en ordentligt smarrig tårta när vi skulle bjuda på lite fika för ett tag sedan. Det blev en banan och kolatårta som är inspirerad av Lomelino, men med några små förändringar.
 
Det är alltså en banantårtbotten, spacklad med en kolafrosting och sedan hällde jag en salt karamellsås över och dekorerade med stelnad karamell. En ganska söt och mäktig tårta... men oj så gott! :) 
 
 
 
 
 
 
 
Banan- & kolatårta
 
8-10 bitar
 
 
Bananbotten
 
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
100 gram rumstempererat smör
2 stora ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 stora bananer
2 1/2 dl mjölk
1 tsk kanel
1 kryddmått salt
 
1. Smörj och mjöla två bakformar, ca 15 cm breda.
2. Vispa strösocker, muscovadosocker och smör ljust och pösigt.
Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
3. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och salt och sikta ner i smeten.
4. Mosa bananerna och blanda dem med mjölken. Rör ner det i smeten till en slät smet.
5. Grädda bottnarna i 160 grader i ca 60 minuter.
 
 
Salt kolasås
 
1 1/2 dl strösocker
2 msk vatten
2 msk smör
0,75 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt
 
1. Blanda vatten och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på spisen på låg värme. Rör med en träslev tills allt socker är upplöst. Om det fastnar socker kristaller på kanten av kastrullen, pensla ned dem med hjälp av en blöt brödpensel.
 2. När allt socker är upplöst, öka värmen på platten och sluta rör! Koka sockret tills det blir mörkt bärnstens färgat. Ta av från värmen och tillsätt smöret så snart sockret fått rätt färg.
3. Låt smöret smälta ner (det går snabbt) och tillsätt grädden. Se upp för kolan kommer att bubbla upp nu!
 4. Rör såsen slät och tillsätt sedan saltet.
 5. Häll upp på en ren burk.
Värm såsen lite innan den ska användas igen eftersom den sätter stelnar lite efter ett tag.
 
 
Kolafrosting
 
225 gram rumstempererat smör
300 gram philadelphia
5 dl florsocker
1- 1 1/2 dl kolasås
 
1. Vispa smöret vitt, tillsätt philadelphia och vispa ytterligare någon minut.
2. Tillsätt florsocker och vispa till en jämn smet.
3. Blanda i kolasåsen och låt stå i kylen en stund om frostingen känns för lös.
 
 
Stelnad karamell
 
1 dl socker
 
1. Smält socker i en kastrull på medelstark värme tills det blir gyllenbrunt.
2. Häll ut sockret på ett bakplåtspapper och bred ut till ett tunt lager. Jobba snabbt annars stelnar sockret.
3. Låt svalna och bryt sedan karamellen i mindre bitar.
 
Publicerat: 2017-11-12 Kl: 16:42:59 | I kategori: Tårtor