Jordgubb- & mojitocheesecake

Det är härliga sommartider nu och vi är mitt i vår semester här hemma. Om några dagar är det midsommarafton och även fast väderprognosen brukar se ganska dålig ut denna dag så hoppas jag att solen kan titta fram lite grann iallafall. Jag fortsätter med mina somriga bakverk för fullt och när jag hittade det här receptet (hos Cookies by Fia) så kände jag direkt att det här kommer bli en riktig god dessert att avnjuta en varm sommardag. En cheesecake med smakerna jordgubb och mojito. 
 
Jag gjorde min cheesecake både laktosfri (laktosfria mejeriprodukter) och glutenfri (glutenfria digestivekex) och den blev hur god som helst. Den är väldigt mjuk i smakerna och om man vill kan man ha lite mer jordgubbar, lime och mynta i blandningen. Om man dessutom dekorerar med jordgubbar och lime tar man fram smakerna ännu mer. 
 
Det var bara halva cheesecaken som gick åt när jag bakade sist, så jag skar upp resten i lagom stora tårtbitar och frös in. Perfekt att ha lite fika i frysen som man kan ta fram när man inte har tid att ställa sig och baka något nytt.
 
Den här smarriga desserten är verkligen extra god nu på sommaren och hade dessutom passat perfekt att bjuda på till midsommarfesten om man vill det! :)
 
 
 
 
 
 
Jordgubbs- & mojitocheesecake
 
Botten
200 g digestivekex
50 g smält smör
 
Botten: Mixa kexen i en matberedare eller lägg dem i en platspåse och krossa dem men en kavel. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en springform på 20 cm med bakplåtspapper i botten. Ställ formen i frysen ca 20 minuter.
 
 
Fyllning
6 gelatinblad
4 äggulor
2 dl strösocker
500 g färskost
5 dl grädde
1-2 lime (saften)
1-2 kruka mynta
225 g frysta jordgubbar
Några droppar grön hushållsfärg
Några droppar röd hushållsfärg
 
  1. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor ochströsocker vitt och pösigt. Vispa färskost och grädde fluffigt i en annan skål. Blanda ihop äggblandningen med färskostblandningen och dela sedan upp det jämt i två skålar.
  2. Värm jordgubbarna i en kastrull och sila sedan bort fruktköttet. Värm 3 gelatinblad i mikron tills de smält, ca 10-15 sekunder. Blanda ner gelatinbladen i jordgubbssaften och låt blandingen svalna. 
  3. Häll ner jordgubbsgelatinet i den ena skålen med färskostblandning. Tillsätt några droppar röd färg och blanda väl.
  4. Häll smeten över botten och banka formen mot köksbänken ett par gånger så att alla luftbubblor försvinner. Ställ kakan i frysen ca 30 minuter eller tills den stelnat en aning.
  5. Mixa mynta och limesaft slätt meden stavmixer. Värm 3 avgelatinbladen i mikron tills de smält helt, ca 10-15 sekunder. Blanda de smälta gelatinbladen med limeblandningen. Häll gelatinblandningen i den andra skålen med färskostblandning. Mixa med en stavmixer så det blir klumpfritt. Tillsätt några droppar grön färg och blanda väl.
  6. Häll smeten över den fasta jordgubbssmeten och banka formen mot köksbänken ett par gånger så alla luftbubblor försvinner. Ställ kakan i frysen ca 45 minuter eller till den har stelnat.
  7. Dekorera med valfria färska bär, lime och mynta. Låt tårtan stå framme i rumstemperatur ca 20 minuter innan servering. 
 
Publicerat: 2017-06-21 Kl: 11:26:00 | I kategori: Tårtor

Vaniljpannacotta med rabarberkompott

Nu är det härliga rabarbertider och vi har passat på att njuta för fullt av smarrig rabarberpaj här hemma. Jag hade en del rabarber över sedan förra bakningen och funderade på vad jag skulle göra med dom. Tillslut kom jag fram till att det fick bli en vaniljpannacotta med rabarberkompott.
 
Även fast kanske inte sommaren bjuder på det bästa vädret just nu så tänker jag iallafall fortsätta njuta av smarriga och somriga desserter för fullt. 
 
 
 
 
 
Vaniljpannacotta
 4-6 portioner
 
5 dl grädde 
2 kryddmått malen vaniljstång
(eller 1 hel vaniljstång)
2 msk socker
2 1/2 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka försiktigt upp grädden.
Blanda i vaniljpulver.
Blanda i de mjuka gelatinbladen.
Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylen.
 
Detta kan med fördel förberedas en dag i förväg.
 
 
Rabarberkompott
 
200 gram rabarber (ca 2 stora stjälkar)
0,5 dl socker
1 msk vatten 
2 kryddmått malen vaniljstång
 
Skär rabarber i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg rabarber, socker, vanilj och vatten i en kastrull
och koka ihop till en kompott ca 10-15 minuter.
Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. 
 
Man kan även blanda i lite rosa pastafärg för en trevligare färg på kompotten.
 
 
Publicerat: 2017-06-12 Kl: 19:37:00 | I kategori: Övriga bakverk