Mini pavlova

Åh, vad jag har längtat efter min älskade pavlova! Detta bakverk är verkligen ett måste för mig på sommaren. Och för någon helg sedan fick jag äntligen tummarna loss att göra denna underbara dessert. Den här gången testade jag dock att göra små mini pavlovas istället. Eller ja... särskilt "mini" blev dem kanske inte precis, men en god och härlig portion pavlova kunde jag bjuda på iallafall.
 
Dessa går ju verkligen att variera på så många olika sätt och fylla med precis vad man själv känner sig sugen på. Den här gången valde jag att göra en chokladpavlova med jordgubbsgrädde, blåbär och daim.
Så himla gott! :)
 
 
 
 
 
 
 

Mini pavlova

ca 6 st

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk vitvinsvinäger
75 gram mörk choklad 70%

 

1. Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något.

2. Separera äggvitorna från gulorna. Ha upp äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Vispa på låg fart i början och höj efterhand. Vispa tills äggvitan börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt då sockret, lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt sedan vitvinsvinägern.

3. Värm ugnen till 180 °C. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda försiktigt ner i chokladen i marängen.

4. Klicka ut marängerna, en åt gången. Bred försiktigt ut marängen till en ca 12 cm stor rundel. Gör en liten fördjupning i mitten på varje. Upprepa med resterande smet.

5. Sänk värmen till 150 °C och grädda marängerna i ca 60 minuter i nedre delen av ugnen. Öppna ugnsluckan en gång för att få ut lite fukt.

Låt marängerna svalna helt.

 

Sedan är det fritt fram att fylla och dekorera sin pavlova med precis vad man känner för.

Den här gången valde jag att hacka jordgubbar och blanda ner i grädden. Sedan dekorerade jag med blåbär och hackad daim och en jordgubbe på toppen. 

 
Publicerat: 2017-07-18 Kl: 07:06:05 | I kategori: Tårtor

Dinosaurietårta

Förra helgen fick jag äran att göra doptårtor till lilla Emil som skulle döpas och sedan firas med släkt och vänner. Önskemålet för tårtorna var att det skulle vara dinosaurietema och det kändes extra roligt då jag aldrig modellerat dinosaurier förut. Det är alltid kul med nya utmaningar!
 
Jag gjorde två olika sorters dinosaurier (fråga mig inte vad de heter... haha). Jag blev väldigt nöjd med figurerna iallafall och tårtorna var tydligen väldigt uppskattade på kalaset vilket alltid är kul att få höra! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ljusa bottnar
Blåbärsmousse
Vit chokladmousse
Spacklad med marängsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
 
Publicerat: 2017-07-05 Kl: 06:48:15 | I kategori: Tårtor