Chokladbiskvier

Med tanke på hur mycket jag älskar biskvier är det faktiskt konstigt att jag inte fått tummarna loss att baka dessa godbitar tidigare. Det är ju inte alls särskilt svårt, det är bara att det tar lite tid. Men med tanke på hur goda dom är så är det lätt värt det! Dessutom perfekt att frysa in så att man alltid har lite smarrig fika redo i frysen. 
 
Den här gången fick det bli en klassisk chokladbiskvi med en choklad- & nougatfyllning. De blev riktigt goda och jag har redan planer på vilka smakkombinationer jag ska testa nästa gång. 
 
 
 
 
 
 
Chokladbiskvier
recept av Roy Fares
 
Biskvibottnar
250 gram mandelmassa
1 1/2 dl strösocker
2 äggvitor
 
300 gram mörk choklad (till doppning)
Jag ringlade även lite vit choklad över mina biskvier
när den mörka chokladen hade stelnat.
 
  1. Biskvibottnar: Blanda mandelmassa och socker en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens.
  2. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper, tänk på att dom blir lite större i ugnen. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
 
Choklad- & nougatsmörkräm
100 gram mjölkchoklad
50 gram nougat
250 gram rumstempererat smör
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
 
  1. Nougat smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron tillsammans med nougaten, ställ åt sidan och låt svalna till ljummen temperatur.
  2. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål över ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven. Ta bort skålen från värmen och vispa äggvitorna till en marängen med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen och nougat.
  3. Använd en matsked och stryk på smörkrämen i långa drag över bottnarna så de får små runda toppar. Ställ i kylen i 30 minuter, under tiden smälter du mörk choklad över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  4. Ta en liten kniv och stick ner centrerat i botten av biskvin så att den kan hänga upp och ner. Doppa försiktigt i chokladen och låt extra choklad rinna av innan du vänder på den. Låt chokladen stelna.
  5. Förvaras i kylen, men låt stå i rumstemperatur en stund innan servering.
 
 
 
 
Publicerat: 2017-04-23 Kl: 08:48:00 | I kategori: Övriga bakverk

Påsktårta

Den här helgen har vi påskpyntat lite här hemma. Det känns alltid så vårigt med alla glada färger som plötsligt lyser upp hemmet. Dagarna blir ljusare nu, värmen kommer smygandes och jag älskar det!
 
I helgen hade vi besök av barnens farfar och då passade jag på att bjuda på en påskinspirerad tårta till dessert. Det blev en chokladsockerkaksbotten i 4 lager, med ett lager mosade jordgubbar, hallon och banan. Sedan spacklade jag tårtan med en chokladfrosting och dekorerade med chokladägg och karamellströssel. Ju fler fina färger desto bättre i påsktider! :)
 
 
 
 
 
 
Tårtbotten
Gjorde en liten tårta i två formar på 15 cm med 2 ägg till vardera bakform.
Chokladsockerkaksbotten efter principen 3 lika delar:
 
 
Chokladfrosting
100 gram
150 gram rumstempererat smör
0,75 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1-2 msk espresso
1-2 msk grädde
2 dl florsocker
 
Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
Vispa smöret vitt.
Vispa i florsocker och kakao lite i taget.
Rör ner den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Tillsätt grädde och grädde och vispa till en jämn smet.
 
 
Publicerat: 2017-04-09 Kl: 18:24:00 | I kategori: Tårtor