Kompistårta

För någon vecka sedan skulle vår dotter Meya gå sista dagen på sin förskola, för att sedan byta till en annan förskola. Det var med blandade känslor som vi fattade det beslutet. Vi visste att det var rätt beslut i långa loppet, samtidigt som vår dotter trivdes väldigt bra på sin förra förskola.
 
Sista dagen blev det kram och pusskalas bland fröknarna och kompisarna, och Meya fick också ta med sig en liten avskedstårta som alla fick smaka. Jag ville att det skulle bli en riktigt kärleksfull kompistårta. Varje dag när Meya kom till skolan kom fröknarna fram och kramade om henne och sa "Hej kompis!"
 
Gråtmild som man är blev det lite känslosamt att säga hej då, men jag är samtidigt helt övertygad om att vår dotter kommer trivas minst lika bra på sin nya förskola.
 
 
 
 
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Blåbärsmousse
Spacklad i hallonmarängsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
Publicerat: 2016-03-31 Kl: 08:06:00 | I kategori: Tårtor

Passionsmoussetårta

Jag älskar moussetårtor och har länge varit sugen på en passionsmoussetårta. För ett tag sedan fyllde min mans pappa år och då var det ett perfekt tillfälle att baka denna mumsiga dessert. 
 
Receptet hittade jag på Lindas baksida, en riktig guldgruva med massa goda recept. Men istället för en botten på kaksmulor, gjorde jag en kladdkakebotten. 
 
Den lite syrliga lätta passionsmoussen med en söt och chokladig tårtbotten blev verkligen hur gott som helst! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Passionsmoussetårta
 

Kladdkakebotten

100 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 

Passionsfruktsmousse
5 gelatinblad
6–7 passionsfrukter
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

 

Passionsfruktsspegel
3 gelatinblad
fruktkött och kärnor från passionsfrukterna i moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktsjuice

 

 

Kladdkakebotten:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
(Rör inte mer än nödvändigt.)
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 22-24 centimeter i diameter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 15-20 minuter.
Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten. Låt svalna.

Passionsfruktsmousse:

5. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 min.

6. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil. Pressa med en sked och spar vätskan i en skål. Lägg fruktköttet i en annan skål.

7. Häll juicen från frukterna och den färdigblandade passionsfruktsjuicen i en kastrull tillsammans med sockret. Låt det sjuda på svag värme i ca 1 minut. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i blandningen. Blanda ordentligt. Låt det svalna.

8. Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.

9. Bred ut moussen på kladdkakebotten och ställ den i kylen i någon timme.

 

Passionsfruktsspegel:

10. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 6–10 min.

11. Häll juicen i en kastrull och låt den sjuda i ca ½ min. Stäng av värmen och smält ner gelatinbladen. Blanda ner kärnorna och fruktköttet från passionsfrukterna. Låt den svalna och tjockna till lite.

12. Häll ut blandningen på moussen och ställ kakan i kylen tills den stelnat.

Publicerat: 2016-03-20 Kl: 09:11:00 | I kategori: Tårtor

Baby converse tårta

I helgen firade vi vår lilla gosse när det var dags för 2 års kalas. Det är så roligt att få välja fritt över tårtdesignen. Snart är han väl tillräckligt gammal för att ha sin egen bestämda åsikt över hur han vill att tårtan ska se ut. Men ännu så länge är det jag som bestämmer. ;)
 
Det var länge sedan jag gjorde baby converse skor och kände att det var hög tid att göra dessa små söta skor. Jag visste att jag ville ha färgerna, grönt, brunt, blått och vitt, men inte riktigt hur jag skulle få ihop allt snyggt. Men jag blev väldigt nöjd med slutresultatet iallafall.
 
Grattis på födelsedagen min lilla gobit! :)
 
 
 
 
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Chokladmousse med chokladkross
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
Publicerat: 2016-03-06 Kl: 07:47:00 | I kategori: Tårtor