Banan och nougattårta

Jag älskar att bjuda hem nära och kära på fika. Förutom det trevliga sällskapet innebär det ju alltid att jag får välja fritt vilka bakverk jag vill bjuda på. Hur lyxigt som helst att kunna välja och vraka bland alla idéer.
 
Förra helgen bjöd vi hem några vänner och jag funderade för fullt över vad jag skulle baka. Tillslut föll valet på en banan och nougattårta. Jag plockade inspiration från olika ställen och ändrade recepten lite så att det skulle passa bättre. Slutresultatet blev den här härliga banan och nougattårtan.
 
En banantårtbotten, fylld med en choklad & nougatkräm, täckt med en nougatfrosting och dekorerad med kinapuffar. Egentligen hade jag tänkt dekorera med annan choklad, men då den var slut fick jag improvisera lite och kinapuffarna passade faktiskt perfekt. Jag skulle säga att den här tårtan blev precis lika god som den låter som. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Banantårtbotten
 
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl socker
100 gram rumstempererat smör
2 stora ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 stora bananer
2 1/2 dl mjölk
 
1. Värm ugnen till 160 grader.
2. Smörj och mjöla två formar, ca 15 cm i diameter.
3. Vispa socker, muscovadosocker och smör ljust och pösigt.
4. Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
5.Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner i smeten.
6. Mosa bananerna och blanda dem med mjölken. Rör ner detta i smeten
och rör till en slät smet.
7. Fördela smeten jämnt i bakformarna och grädda i 60-65 minuter.
 
 
Nougatfyllning
 
0,75 gram socker
0,75 gram grädde
3 tsk kakao
35 gram smör
150 gram nougat
 
1. Koka upp grädden försiktigt med sockret några minuter tills det blir "simmigt".
2. Vispa ner kakao och skiva ner nougaten. Vispa till jämn smet.
3. Rör ner smöret tills det har smält och låt sedan krämen kallna samtidigt så som man rör samman den
(så att smöret inte kryper ur)
4. Låt krämen svalna till rumstemperatur, då hinner den tjockna till
och blir lettare att bre mellan tårtbottnarna.
 
 
Nougatfrosting
 
150 gram rumstempererat smör
200 gram philadelphia
75 gram nougat
2 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
 
1. Snält nougaten och låt svalna.
2. Vispa smör vitt, tillsätt philadelphia och vispa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt florsocker och vispa till en jämn smet.
4. Vispa ner nougatsåsen.
Låt stå en stund i kylen om den känns lite för lös.
 
 
Publicerat: 2016-01-13 Kl: 08:21:00 | I kategori: Tårtor

Kommentarer
Postat av: iza svenningsson

Oj! Såg gott ut😍

Svar: Tack! Kan lova att den var riktigt smarrig! :)
Cupcake Dream

2016-01-13 @ 12:41:15
URL: http://izahannaelin.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: