Choklad & lakritstårta

Jag har länge varit sugen på att baka något med lakrits. Så för ett tag sedan gjorde jag den här choklad & lakritstårtan av Lomelino. För att få ännu mer lakritssmak använde jag mig också av saltlakritsströssel som en del av dekorationerna.
 
Det här blev en mastig och väldigt god tårta med mycket lakritssmak. Så för den riktiga lakritsälskaren är denna lilla tårta helt enkelt ljuvligt god! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Choklad & lakritstårta
 Recept Linda Lomelino
 8-10 bitar
 
 
 Chokladbotten
 
3 stora ägg
3/4 dl kokande vatten
1 dl + 3 msk strösocker
2 1/2 msk kakao
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 msk maizena majsstärkelse
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
1/2 dl solros- eller rapsolja
1 tsk vaniljsocker
 
1. Dela äggen i vitor och gulor i två olika skålar.
2. Koka upp vatten och låt svalna något.
3. Sikta ner 1 dl socker, kakao, mjöl, majsstärkelse, bikarbonat och salt i en bunke.
4. Vispa samman olja, äggulor, vaniljsocker och vatten.
5. Sikta ner de torra ingredienserna och vispa tills smeten precis gått ihop.
6. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum i en ren och torr skål, tillsätt därefter en matsked socker i taget och vispa tills marängsmeten är fast och tjock.
7. Vänd försiktigt ner ca en fjärdedel av äggvitorna i smeten, detta för att smeten ska lättas upp något. Fortsätt med ytterligare en fjärdedel och sedan resten. Rör inte mer än nödvändigt. Fördela smeten i två osmorda väl rengjorda formar, ca 15 cm i diameter.
8. Grädda bottnarna i ca 30 minuter på 160 grader.
9. Ställ formarna uppochner på ett galler direkt efter att du har tagit ut dem ur ugnen, annars kommer de sjunka ihop i mitten. När formarna är helt kalla, dra försiktigt med en kniv runt insidan på varje form. Vänd formen uppochner och skaka försiktigt på den för att få bottnen att lossna.
 
 
Choklad- och lakritskräm
 
150 gram mörk choklad (70 %)
1 1/2 dl vispgrädde
2-3 tsk lakritspulver
(3 tsk om man vill ha mycket lakritssmak)
1 1/2-2 msk ljussirap
50 gram smör
 
1. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
2. Värm grädde, lakritspulver, sirap och smör i en kastrull tills allt har smält och
blandningen är ordentligt varm, men inte kokar.
3. Häll den varma blandningen över chokladen. Vänta en liten stund och rör sedan
försiktigt tills krämen är helt slät och glansig.
 
 
Vaniljsmörkräm
 
300 gram rumsvarmt osaltat smör
4-5 dl florsocker
4-5 msk vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
 
(pastafärg om man vill färga krämen i valfri färg)
 
1. Vispa smöret vitt och fluffigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget icg vispa till en jämn smet.
3. Blanda i grädde och vaniljsocker efter smak.
4. Färga smörkrämen med pastafärg om man önskar.
 
 
Publicerat: 2016-04-26 Kl: 11:44:00 | I kategori: Tårtor

Babblarna tårta

Ja, då var det dags för en ny tårta med Babblarna. Detta tema är tydligen oerhört populärt bland de minsta. Har redan gjort ett antal tårtor med Babblarna nu, så utmaningen är att få med alla dessa små figurer men ändå göra tårtorna helt olika varandra.
 
Den här gången dekorerade jag tårtan med en regnbåge och jag tyckte att det blev väldigt fint. Den färgglada regnbågen kan verkligen piffa till vilken tårta som helst! :)
 
 
 
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Vit chokladmousse
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt i sockerpasta
Publicerat: 2016-04-17 Kl: 11:31:00 | I kategori: Tårtor