Äppelkaka

Det är såklart inte så att jag bara bakar tårtor här hemma. Även fast det oftast är dom bakverken som hamnar här på bloggen av estetiska skäl. Jag bakar en massa annat gott också och ser alltid till att det finns hemlagade bakverk i frysen om man skulle få besök.
 
En dessert som jag älskar är den klassiska smulpajen. Det är så gott och enkelt att det nästan är löjligt. Här hemma blir det oftast blåbärspaj och rabarber/jordgubbspaj. Men nu när det är höst får man passa på att använda alla goda äpplen som hör till säsongen.
 
Våra snälla grannar kom in med en stor påse äpplen från deras trädgård för några dagar sedan och då tyckte jag att det passade alldeles utmärkt att göra en äppelkaka till dessert i helgen. Alltså doften av äpplen och kanel när man öppnar ugnsluckan är helt ljuvlig. Sen måste man såklart ha en god vaniljsås till.
 
En väldigt god och höstig dessert som tål att avnjutas igen och igen. :)
 
 
 
 
 
Äppelkaka
 
6-7 äpplen
(gärna lite syrliga äpplen som t ex Granny Smith)
1 1/2 dl socker
kanel (efter smak och tycke)
 
Smuldeg
 
225 gr smör
3, 75 dl vetemjöl
3,75 dl havregryn
1 dl socker
nypa salt
 
1. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Lägg sedan i smord ugnsform.
2. Rör ner strösocker och kanel och blanda ordentligt.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Rör ner socker, vetemjöl, havregryn och salt i kastrullen.
5. Bred ut smuldegen jämnt över äpplena.
5. Grädda i ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter.
 
 
Publicerat: 2015-09-29 Kl: 07:31:00 | I kategori: Övriga bakverk

Rosa ruffle tårta

När Jettes dotter skulle fylla 30 för några veckor sedan, hade Jette ordnat med en liten överraskningsfest. Till denna lilla tillställning ville hon också bjuda på en tårta. 
 
Vi kollade på några bilder här på bloggen och jag visade den gula ruffle ombre tårtan som jag gjorde för ett halvår sedan. Den gillade Jette och ville ha en liknande fast i rosa nyanser. 
 
Sen skulle det vara mycket choklad i tårtan för det gillade dottern. Så det fick bli en chokladtårtbotten i fyra lager. Fyllningen blev ett lager mjölkchoklad, ett lager vit choklad och ett lager hallonmousse. Mums!
 
 
 
 
Chokladtårtbotten
Vit chokladmousse
Mjölkchokladmousse
Hallonmousse
Spacklad med hallonsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
Publicerat: 2015-09-21 Kl: 11:26:00 | I kategori: Tårtor

Frosttårta

I helgen var vi på kalas då min systerdotter Elly fyllde 4 år. Det är många som är väldigt förtjusta i filmen Frost. Jag är nästan lite förvånad över att det fortfarande är så himla populärt. Men det är tydligen något magiskt med den här "isprinsessan" och alla andra karaktärer.
 
På kalaset syntes detta tydligt med både klädval, dekorationer och alla presenter. Dessutom fick jag äran att baka födelsedagstårtan till kalaset och den gick såklart också i Frosttema.
 
Det blev en våningstårta för ca 17 personer. Jag brukar alltid modellera mina egna figurer, men den här gången gjorde jag det lite lättare för mig och köpte små plastfigurer som fick pryda tårtan istället. Det blev en väldigt uppskattad tårta och barnen samlades och tittade länge på tårtan innan det blev dags att skära upp den.
 
Grattis på födelsedagen min lilla pärla. :)
 
 
 
 
Den här lilla tårtan var helt mjölkfri.
 
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Blåbärsmousse
Spacklad med hallonsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
 
Publicerat: 2015-09-14 Kl: 18:39:00 | I kategori: Tårtor

My Little Pony tårta

För någon vecka sedan fyllde Saga 5 år och ville då ha en My Little Pony tårta till sitt kalas. Efter att funderat ett tag bestämde jag mig för att det fick bli en av alla karaktärerna som skulle få pryda tårtan. Nämligen Fluttershy. Här har hon flugit upp och lagt sig tillrätta på ett moln med regnbågen i bakgrunden. I sann My Little Pony anda. 
 
Dessa små hästar är väldigt populära, vilket jag tycker är roligt då jag själv växte upp med My little pony. När min dotter fick syn på hästen som jag modellerat utbrast hon förtjust "Fluttershy!!". Jag tog det som ett gott betyg att åtminstone min dotter kunde se direkt vem det var. ;)
 
Fick ett meddelande senare på kvällen att tårtan hade blivit en riktig succe på kalaset och mer än så kan man väl inte önska. :)
 
 
 
 
 
Ljusa bottnar
Jordgubbsmousse
Mjölkchokladmousse
Spacklad med jordgubbsmörkräm
Täckt i sockerpasta
 
Publicerat: 2015-09-08 Kl: 08:26:00 | I kategori: Tårtor

Jordgubb och chokladtårta

Det var inte så många veckor sedan jag gjorde en choklad och jordgubbstårta. Den tårtan hittar ni här. Kombinationen med jordgubbar och choklad är riktigt gott. Jag kände att jag ville göra en ny tårta med just dom här smakerna, men istället för vit choklad, så använde jag mig av mjölkchoklad och mörk choklad.
 
Den här gången blev det en chokladtårtbotten i 4 delar. Inuti var det 3 lager med jordgubbsmousse. Jag spacklade tårtan med en mjölkchokladsmörkräm och hällde sedan mörk choklad över. Dekorationer blev chokladdoppade jordgubbar.
 
Ja, ni hör ju själva... det här kan inte bli fel!  ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Chokladtårtbotten
 
50 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1,5 tesked bakpulver
 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj två bakformar på ca 15 cm.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
5. Rör ner smöret och rumstempererad mjölk.
6. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och sikta ner i smeten. Rör ner allt ordentligt.
7. Fördela smeten jämnt i bakformarna och grädda i ugnen ca 30 min.
 
 
 
Jordgubbsmousse
 
250 gram jordgubbar
3 dl vispgrädde
4 gelatinblad
1 dl socker
 
 
1. Lägg gelatinet i blöt.
2. Koka upp jordgubbar och socker och låt puttra några minuter.
3. Ta kastrullen från plattan och mixra till en slät puré.
4. Smält gelatiner i den varma purén och låt sedan svalna till rumstemperatur.
5. Vispa grädden och blanda med jordgubbspurén.
6. Låt stelna i kylen några timmar.
 
 
 
Chokladsmörkräm
 
100 gram rumstempererat smör
100 gram mjölkchoklad
1 - 2 dl florsocker
1 äggula
en nypa salt
 
1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Vispa smör och florsocker vitt och luftigt.
3. Vispa ner resten av ingredienserna.
(Känns den för lös kan man ställa in den i kylen en stund.)
 
 
 
Dekoration
 
Smält 100 gram mörk choklad och häll hälften av chokladen 
över tårtan så att det rinner ner snyggt över tårtan.
 
Doppa jordgubbar i resten av chokladen och dekorera tårtan.
Publicerat: 2015-09-02 Kl: 06:59:00 | I kategori: Tårtor