Mors dag tårta

Idag är det mors dag. En dag väl värd att fira tycker jag. Och om man inte har möjlighet att fira sin mamma, kan man iallafall tänka lite extra på henne just den här dagen. 
 
Jag hade möjlighet att både tänka på och fira min kära mor dagen till ära. Så vi bjöd hem mina föräldrar och grillade en god middag. Till dessert blev det en liten mors dag tårta. 
 
Denna tårtan bestod av en kladdkakebotten, vaniljcreme och färska jordgubbar. Över detta ringlade jag en mörk chokladganache. Och på toppen ännu mer jordgubbar och riven choklad. Till detta serverades en klick grädde som pricken i:et. 
 
En väldigt söt och god liten tårta gjord med massa kärlek. :)
 
 
 
 
 
Denna lilla tårta räcker lagom till 4-5 personer.
 
Kladdkakebotten
 
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
 
1. Smält smöret i en kastrull och ställ sedan av plattan.
 
2. Blanda ner socker, vaniljsocker och kakao. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör till sist ner vetemjölet. 
 
3. Häll smeten i 2 smörade bakformar på ca 15 cm
och grädda sedan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 17-18 minuter.
 
 
Vaniljkräm

2 dl mjölk
2 äggulor
1/2 dl vit sirap
1 - 2 msk potatismjöl (beroende på hur fast man vill ha den)
1 1/2 msk vaniljsocker

1. Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
2. Låt det sjuda tills det tjocknar.
3. Blanda i vaniljsockret och låt svalna innan användning.
 
 
 
Montering
 
Bred på halva mängden vaniljkräm på en av kladdkakebottnarna. Skiva jordgubbar och lägg ett jämnt lager över vaniljkrämen. Lägg sedan på nästa tårtbotten och bred över resten av vaniljkrämen och ett lager jordgubbar till.
 
Om man vill kan man hälla lite chokladganache över tårtan. Jag smälte ungefär 50 gram mörk choklad tillsammans med ca 1/2 dl grädde och sedan hällde över tårtan.
 
Dekorera med färska jordgubbar och riv lite mörk choklad över tårtan.
 
Njut! :)
 
 
 
 
Publicerat: 2015-05-31 Kl: 10:32:00 | I kategori: Tårtor

Citron marängfrosting

Jag tycker att maj månad det här året har varit alldeles för kallt och grått. Visst har solen tittat fram emellanåt, men inte alls så mycket som den faktiskt brukar göra i maj. Snart är vi inne i juni och då är det officiellt sommar.
 
Trots lite kyliga dagar, så kände jag att nu är det hög tid att kicka igång sommarkänsla åtminstone här på bloggen. Ville göra färgglada bakverk med somriga smaker. Så den här gången fick det bli en citron & vallmomuffin toppad med en citron marängfrosting.
 
Lätta och fräscha sommarsmaker!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Citron marängfrosting
 
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
Skal från 3-4 citroner
 
(Räcker till att spritsa ca 8-10 cupcakes)

 
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
 
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta ca 10 minuter.
 
Blanda i citronskalen och spritsa sedan cupcaksen.

Publicerat: 2015-05-26 Kl: 09:48:00 | I kategori: Cupcakes

After eight frosting

Det var väldigt länge sedan jag gjorde cupcakes nu. Det har blivit väldigt mycket tårtor på sistone. Men då jag hade en påse muffins i frysen som jag tänkte bli av med, så kunde jag lika gärna passa på att göra lite cupcakes i helgen. 
 
Dessutom hade vi en låda med after eight i kylen (ok... jag erkänner, vi hade två, men den andra försvann ner i min mage innan jag knappt hann reagera). Denna uppenbarligen oemotståndliga choklad passar dessutom alldeles utmärkt till en riktig god chokladmint frosting. 
 
Sagt och gjort! En chokladmuffin med after eight frosting. Mycket smarrigt!
 
 
 
 
 
 
 
After eight frosting
 
100 gram osaltat smör
100 gram after eight
100 gram Philadelphia 
2 msk kakao
2-3 dl florsocker
Om man vill ha ännu mer mintsmak kan man blanda i några droppar mintarom. 
 
 
1. Vispa rumstempererat smör i en bunke. 
2. Häll i florsocker och fortsätt vispa. 
3. Vispa i philadelphia och kakao. 
4. Smält after eight över ett vattenbad på låg temperatur och låt svalna en liter stund och visa sedan ner i frostingen. 
 
Om den känns för lös kan man sätta in den en stund i kylen
för att stelna lite innan man börjar spritsa.
Sen är det bara att njuta!  :)
 
 
Publicerat: 2015-05-10 Kl: 07:58:00 | I kategori: Cupcakes

Veckans blogg

Den här veckan har min lilla bakblogg blivit utsedd till "veckans blogg" av blogg.se. Otroligt smickrande och kul tycker jag! :)
 
Här ser ni hela intervjun som gjordes förra veckan! 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-05-05 Kl: 10:16:00 | I kategori: Tårtor