Chokladmoussetårta

Den här chokladmoussetårtan är fantastiskt god! Den fullkomligt smälter i munnen. Det här är nog faktiskt en ny favorit för både mig och min man. Och vad som är oerhört praktiskt är att den är precis lika god nybakad som efter att den har fått stå i frysen i 2 månader. Sådana bakverk gillar jag! För ibland har man verkligen inte tid, utan vill bara kunna plocka fram något ur frysen som man har kunnat förbereda långt innan.
 
Dekorationen gjorde jag med mörk choklad och några fina överföringsark.
 
Botten består av en riktigt god kladdkakebotten. Nästa gång ska jag nog göra 3 lager med choklad i tårtan (vit, mjölk och mörk) och med en hallonspegel på toppen. Mums!
 
 
 
 
 
 
Chokladmoussetårta
 
 
Chokladbotten
 
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
 
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
(Rör inte mer än nödvändigt.)
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
Vill man göra en mindre kaka så kan man fördela hela receptet i 2 formar på ca 15 cm.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 15 minuter.
Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten. Låt svalna.


Chokladmousse

Detta recept räcker till ett lager mousse, vill du ha två olika lager gör du två satser mousse med olika choklad.

150 g choklad (vit, ljus eller mörk choklad)
2 ägg-gulor
3 dl grädde

1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera).
2. Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
3. Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar,
känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
4. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet.

Bred på ett lager mousse i taget, låt stå i frysen ca 30 minuter innan du gör nästa mousse och brer på den.
Låt tårtan stå i frysen i några timmar för att stelna ordentligt och låt sedan tina i kylen i 1 – 2 timmar eller ca 1 timme i rumstemperatur.
 
 
 
Publicerat: 2015-03-14 Kl: 08:33:00 | I kategori: Tårtor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: