Ruffle ombre cake

Dagens lilla vackra tårta brukar kallas "ruffle ombre cake". Vet faktiskt inte om den har ett lika bra namn på svenska. Att den kallas ruffle kan man ju förstå på den skrynklade dekoreringen. Att det är en ombre innebär att man använt sig av en färg i olika nyanser.
 
Det är faktiskt inte så svårt att göra denna typen av dekoration. Man kanske får träna lite för att få in tekniken, men samtidigt är det väldigt förlåtande om det skulle bli lite fel. Man bör dock avsätta en stund i lugn och ro då det är ganska tidskrävande att täcka hela tårtan. Men slutresultatet gör att det absolut är värt det. Det är knappt att man vill äta upp det här lilla konstverket. :)
 
Den här tårtan fick min man ta med sig till jobbet då dom skulle ordna en påsklunch med personalen. Passade fint att det blev just en gul tårta då.
 
Innehållet den här gången blev en chokladtårtbotten fylld med passionstryffel. Jag spacklade tårtan med en passionsmarängsmörkräm och täckte tårtan med sockerpasta. Kombinationen passionsfrukt och choklad är en riktig höjdare!
 
 
 
 
 
 
Chokladtårtbotten
 
Chokladtårtbotten är en vanlig sockerkaka med chokladsmak. Jag gör alltid mina sockerkaksbottnar efter principen 3 lika delar. Och det bästa receptet som jag brukar använda är från Sockerrus.
Den här tårtbotten gjorde jag i en 15 cm form.
Jag gräddade i två omgångar för att få fyra lager tårtbotten.
Jag gjorde smeten på fyra ägg/omgång.
 
 
Passionstryffel
 
13 stora passionsfrukter
500 gram choklad (vit, mjölk eller mörk)
1 1/2 dl grädde
2 tsk flytande honung
75 gram osaltat smör
 
1. Gröp ur frukterna och sila ut kärnorna.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
3. Koka ihop passionspuré, grädde, honung och häll sedan över chokladen
och rör ihop så att det smälter.
(Om man vill kan man blanda i några teskedar av passionskärnorna också.)
4. Smält smöret och blanda ner i omgångar.
5. Låt stelna en stund i kylen och häll sedan över en tårtbotten.
Låt sedan tårtan stelna några timmar i kylen.
 
 
Passionsmarängsmörkräm
 
4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker
250 g rumsvarmt osaltat smör
3 passionsfrukter
 
 
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
 
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
3. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
 
4. Gröp ur passionsfrukten och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
Tillsätt lite gul pastafärg om du önskar en starkare färg.
 
Publicerat: 2015-03-31 Kl: 15:20:00 | I kategori: Tårtor

Hello Kitty tårta

När våra vänners dotter skulle fylla 4 år för ett tag sedan, så fanns det inga frågetecken om vad hon ville ha för tårta på sitt kalas. Det skulle vara Hello Kitty. Och den skulle vara rosa.
 
Vem hade kunnat ana att den här lilla katten skulle bli så oändligt populär bland alla småtjejer. Och verkar fortfarande vara det fast den har ganska många år på nacken vid det här laget.
 
Jag hade sådan beslutsångest när jag skulle göra den här tårtan. Jag hade så många idéer och tankar på hur den skulle se ut att tillslut fick jag stoppa mig själv. Man kan ju inte blanda in alltför många olika designer i en och samma tårta. Eller det kan man ju göra såklart, men jag har en förkärlek till ganska stilrena tårtor med inte alltför mycket plåtter. Förhoppningsvis blir det fler Hello Kitty tårtor framöver, så får jag testa fler olika designer.
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-03-21 Kl: 07:27:00 | I kategori: Tårtor

Chokladmoussetårta

Den här chokladmoussetårtan är fantastiskt god! Den fullkomligt smälter i munnen. Det här är nog faktiskt en ny favorit för både mig och min man. Och vad som är oerhört praktiskt är att den är precis lika god nybakad som efter att den har fått stå i frysen i 2 månader. Sådana bakverk gillar jag! För ibland har man verkligen inte tid, utan vill bara kunna plocka fram något ur frysen som man har kunnat förbereda långt innan.
 
Dekorationen gjorde jag med mörk choklad och några fina överföringsark.
 
Botten består av en riktigt god kladdkakebotten. Nästa gång ska jag nog göra 3 lager med choklad i tårtan (vit, mjölk och mörk) och med en hallonspegel på toppen. Mums!
 
 
 
 
 
 
Chokladmoussetårta
 
 
Chokladbotten
 
100 g smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
 
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
(Rör inte mer än nödvändigt.)
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
Vill man göra en mindre kaka så kan man fördela hela receptet i 2 formar på ca 15 cm.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 15 minuter.
Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten. Låt svalna.


Chokladmousse

Detta recept räcker till ett lager mousse, vill du ha två olika lager gör du två satser mousse med olika choklad.

150 g choklad (vit, ljus eller mörk choklad)
2 ägg-gulor
3 dl grädde

1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera).
2. Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
3. Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar,
känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
4. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet.

Bred på ett lager mousse i taget, låt stå i frysen ca 30 minuter innan du gör nästa mousse och brer på den.
Låt tårtan stå i frysen i några timmar för att stelna ordentligt och låt sedan tina i kylen i 1 – 2 timmar eller ca 1 timme i rumstemperatur.
 
 
 
Publicerat: 2015-03-14 Kl: 08:33:00 | I kategori: Tårtor

Afternoon tea

Jag älskar sånt som är lika mycket godis för ögonen som för magen. Så det kanske inte är helt konstigt att jag är väldigt förtjust i fenomenet med afternoon tea. Kan man egentligen vara annat? :)
 
En bord fullt med olika hembakade godsaker och en massa gott te. Jag älskar det!
 
Det här lilla afternoon tea partyt avnjöts i söndags på internationella kvinnodagen. Så jag tyckte att det passade fint med ett rosa färgtema. Det som dukades fram den här gången var:
 
* Scones med tillbehör
* Mackor med tomat och mozzarella
* Mackor med creme cheese, skinka och avokado
* Morotskaka
* Citron & vallmomuffins med marängfrosting
* Havrekakor
* Och te såklart...  ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-03-10 Kl: 07:06:00 | I kategori: Cupcakes

En klassisk gräddtårta

I helgen var det dags för vår lilla gosse att fylla 1 år. Det är helt otroligt vad fort tiden har gått! 
 
Vi har såklart firat lilleman med ett födelsedagskalas för släkten, med allt vad det innebär. 
 
Bjuder man till kalas, bjuder man såklart även på tårta. Det fick bli en klassisk gräddtårta den här gången. Helt ärligt, är det nog den godaste tårtan man kan bjuda på tycker jag. Särskilt på barnkalas. 
 
Jag gjorde en hög sockerkaka som blev fyra lager tårtbottnar. Som fyllning hade jag ett lager blåbärskompott, ett lager rårörda hallon och ett lager mosade bananer. Jag spacklade tårtan med ett tjockt lager grädde och dekorerade med färska blåbär. 
 
Mums! Hela tårtan gick åt i ett nafs och det får man väl ändå ta som ett gott betyg. :)
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-03-03 Kl: 07:13:00 | I kategori: Tårtor