Somrig pavlova

På midsommarafton bakade och avnjöt jag en somrig pavlova. Som jag har längtat efter detta ljuvliga bakverk. Jag tycker verkligen att det är så löjligt gott. :)
 
Den här gången blev det en vaniljmaräng i tre lager. På varje lager bredde jag ut ett lager hemmagjord lime curd, skivade jordgubbar och grädde. På toppen blev det jordgubbar, blåbär och riven vit choklad.
 
Inte mitt vackraste bakverk precis, men oj så gott! En riktig midsommardröm!
 
 
 
 
 
 
 Somrig pavlova
 
 
Marängbotten
 
6 st stora äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.

3. Vispa äggvitorna till mjukt skum.

4. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!

5. Sikta vaniljsocker och majsstärkelse i marängen.

6. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.

7. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.

8. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.

Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.

 

Lime curd

2 ägg

1 1/2 dl socker

3 lime (skal + saft)

50 gram osaltat smör

 

1. Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.

2. Vispa hela tiden så att curden inte stelnar, den ska tjockna.

3. Ta av curden från värmen och rör ner smöret. Rör tills allt har smält. Häll upp i en burk med lock.

(Obs! All den här lime curden går inte åt till detta bakverk.)

 

Montering

Lägg en maräng på ett fat. Bred på ett lager lime curd. Lägg ett lager skivade jordgubbar på. Bred ut ett lager vispad grädde. Repetera. Dekorera med färska bär och riv gärna lite vit choklad på toppen.

 

Publicerat: 2015-06-26 Kl: 08:23:00 | I kategori: Övriga bakverk

Sommartårtor

Idag är det midsommar, även fast det ser ut att bli en väldigt kall och blöt sådan. Här i Malmö ser det ut som att det ska regna i princip hela dagen. 
 
Men det är bara att göra det bästa av det! Lite regn på midsommar är vi väl ganska vana vid i Sverige trots allt! 
 
Idag bjuder jag på två somriga tårtor här på bloggen som avnjöts förra helgen på min mans födelsedagsfest. 
 
Den ena är en tårta med sockerkaksbotten, lime curd, skivade jordgubbar och grädde. Den andra är en banankaksbotten fylld med mjölkchokladmousse och chokladkross, spacklad med chokladfrosting. 
 
Ha nu en riktigt fin midsommar allihopa! :)
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-06-19 Kl: 18:14:00 | I kategori: Tårtor

Festtårtor

För ett par veckor sedan gjorde jag tårtor till några vänner som skulle ha en stor fest. Dom hade nämligen en hel del att fira och passade på att göra en stor fest för detta. Dom skulle fira att dom hade gift sig, deras lilla dotter skulle döpas och båda hade nyligen fyllt 30 år.
 
Inte lite att fira det!
 
Till denna fest ville dom ha tre tårtor. En bröllopstårta, en doptårta och en födelsedagstårta. Utmaningen med detta var att det skulle vara tre helt olika tema, men ändå ville vi att det skulle gå en röd tråd genom alla tårtorna så att dom skulle vara snygga att ställa fram tillsammans på bordet.
 
Jag fick fundera en hel del på hur jag skulle få ihop det på bästa sätt, men tyckte tillslut att det blev en bra kombination på olika tårtor men som ändå passade snyggt ihop.
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-06-14 Kl: 15:04:00 | I kategori: Tårtor

Blåbär & kardemummatårta

Imorgon startar min första semesterdag. Även fast man hade hoppats på att vädret skulle vara lite varmare, så ska det såklart ändå bli skönt med lite sommarledigt. Jag håller tummarna för att solen ska våga sig fram lite mer.
 
Om man ska vara borta några veckor från jobbet, så tycker jag att det är ett perfekt tillfälle att bjuda sina kollegor på lite tårta. Så det var precis vad jag gjorde!
 
Den här gången testade jag Lomelinos kardemumma och blåbärstårta. Men eftersom jag ville spritsa rosor på min tårta, så gjorde jag istället en citronmarängsmörkräm som är lättare att arbeta med. Det blev en väldigt smarrig tårta.
 
Nu är allt jag har att säga... välkommen sommaren! Vi har väntat på dig länge nu! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blåbär & kardemummatårta
 
Recept av Linda Lomelina
8-10 bitar
 
 

Kardemummabotten

 

3 stora ägg

3 dl strösocker

1 dl mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk nystött kardemumma

 

1.Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage bakplåtspapper.

(Jag hällde smeten i 2 formar på 15 cm för att få 4 bottnar istället.)

2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i ca 5 minuter.

3. Värm mjölken tillsammans med vaniljpulvret och blanda det med äggblandningen.

4. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat och klumpfritt. Häll smeten i formen.

5. Grädda botten i ca 40-50 minuter.

 

 

Blåbärssylt med vanilj

 

500 g blåbär (ca 1 liter)

2 dl syltsocker

1 dl strösocker

1 vaniljstång (eller 2 kryddmått malen vaniljstång)

 

1. Häll blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull.

2. Skär ett snitt längs vaniljstången, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även i vaniljstången.

3. Låt sylten försiktigt koka upp under omrörning och sedan sjuda på låg värme i ca 10-15 min.

Skumma sylten väl och ta upp vaniljstången.

4. Häll upp sylten i en varm och väl rengjord glasburk och förslut den. Förvara i kylen.

 

 

Citronmarängsmörkräm

 

8 äggvitor

4,5 dl socker

400 gram osaltat smör

4 msk lemoncurd

skal från 1-2 citroner

 

 

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

 

2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

 

3. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

Publicerat: 2015-06-07 Kl: 10:53:00 | I kategori: Tårtor