Morotstårta

Förra veckan skulle vi bjuda över ett par vänner på lite kaffe och fika. Det var bara en liten spontan söndagsfika mitt på dagen. Jag bestämde mig för att baka en morotskaka till kaffet.
 
Men istället för att göra det som en "vanlig" morotskaka, så monterade jag ihop det till en liten tårta istället. Hur enkelt som helst och genast ser det riktigt festligt ut när man ställer fram fikan. Även fast det är exakt samma recept. Smidigt och bra tycker jag!
 
Den här morotstårtan är väldigt saftig och god! Och man kan med fördel baka och montera ihop tårtan redan dagen innan, så hinner den gotta till sig ordentligt. Det kan aldrig bli fel med en smaskig morotstårta!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morotstårta
 
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2,5 dl rapsolja
6 dl rivna morötter
 
1. Ställ in ugnen på 175 grader. Smörj tre små formar på ca 18 cm (eller grädda i omgångar).
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel och vänd ner i smeten.
4. Tillsätt oljan och morötterna.
5. Grädda i mitten av ugnen, ca 25 - 35 min.
 
 
 
Glasyr

100 gram rumstempererat osaltat smör
300 gram philalelphia
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skalet från 1-2 rivna citroner
 
1. Vispa smöret vitt.
2. Tillsätt philadelphia och vispa till en jämn och tjock smet.
3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och citronskal och vispa ännu mer. Låt stå i kylen en stund.
 
 
Bred ut ett jämt lager med glasyr mellan tårtbottnarna och bred sedan ut resten av glasyren jämnt över tårtan när den är monterad.
Om man vill kan man även täcka tårtan i kokos. Man får försiktigt trycka dit kokosflingorna med händerna så att tårtan blir helt täckt.
 
 
Publicerat: 2015-02-22 Kl: 16:46:00 | I kategori: Tårtor

Uggletårta

Förra helgen var det dags för lite tårtbakande igen. Man hade kunnat tro att den här tårtan skulle vara till min pojke Leos 1 års kalas som närmar sig med stormsteg. Men just den här tårtan var faktiskt till en annan liten pojke som också heter Leo och som skulle döpas.
 
Jag har verkligen längtat efter att få göra en ny våningstårta. Jag tycker att det är så himla snyggt med våningstårtor, men det är också lite knepigare än att göra en "vanlig" tårta. Därför måste man träna för att bli bättre och jag försöker ta alla tillfällen som ges.
 
Önskemålen för tårtan var att det skulle vara en uggla på toppen, att hans namn skulle stå på byggklossar och att det gärna fick vara lite blå färg i tårtan. Jag tyckte att den blev väldigt fin iallafall och längtar redan till nästa våningstårta. :)
 
 
 
 
 
Vaniljbotten
Hallonmousse
Tobleronemousse
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt med sockerpasta
 
 
 
Publicerat: 2015-02-15 Kl: 18:10:00 | I kategori: Tårtor

Red velvet cake

Nu närmar det sig alla hjärtans dag och vad kan då passa bättre än att baka en fantastiskt god red velvet cake. Den har en mild chokladsmak och det är en riktigt saftig tårta i en läcker röd färg. 
 
Som dekoration den här gången använde jag mig av en färdig tårtbild från Tårtdekoration.com. Det finns hur många olika bilder och tema som helst. En tårtbild kan verkligen få den enklaste tårtan att se riktigt avancerad ut.
 
Det har blivit en riktig tradition för mig att jag måste baka något gott och bjuda på till alla hjärtans dag. Lite söta godsaker gjord med en massa kärlek dagen till ära. Vad kan gå fel? :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Red velvet cake
 
 
Red velvetbotten

3 1/3 dl mjölk (3%)
1 1/2 msk vitvinsvinäger
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 msk kakao
3 msk maizena
4 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
3 dl solros- eller rapsolja
4-5 msk röd karamellfärg
 
1. Blanda mjölk och vinäger i en skål. Låt stå i rumstemperatur i ca 20-30 minuter.
2. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao, maizena och socker i en skål.
3. Vispa samman ägg, olja, mjölkblandningen och karamellfärg i en skål och blanda sedan ner de torra ingredienserna. Vispa i ca 1 minut och fördela sedan smeten jämnt i 3 smorda bakformar (ca 18 cm),
eller grädda en i taget.
4. Grädda bottnarna i 23-30 minuter på 175 grader.
 
 
 
Cream cheesefrosting

400 gram philadelphia
100 gram vit choklad
2 dl grädde
1,5 dl florsocker
 
1. Smält chokladen och låt svalna.
2. Vispa ihop philadelphia och florsocker.
3. Vispa grädden och blanda ihop med dom andra ingredienserna.
 
 
 
Publicerat: 2015-02-08 Kl: 08:51:00 | I kategori: Tårtor