Budapesttårta

Det finns vissa bakverk som jag verkligen kan få ett riktigt sug efter ibland. Budapestrullen är ett sådant bakverk. Hasselnötsmaräng, grädde, mandariner (eller valfria bär) och smält choklad. Har alltid tänkt att det är lite avancerat, men har man bara fixat hasselnötsmarängen så är det väldigt lätt att montera ihop dom här godsakerna.
 
Men ni vet ju att jag har en förkärlek för tårtor, så istället för en rulle så gjorde jag en Budapesttårta. Och jösses vad gott det blev! Gott, enkelt och vackert... kanske något som kan passa inför nyårsafton! :)
 
 
 
 
 
 
Budapesttårta
 
(6-8 bitar)
 
6 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl maizena
2,25 dl hasselnötsmjöl
(eller om man hellre vill mala själv)
1,5 dl socker
 
5 dl grädde
 
Mandariner, hallon
(eller vad man vill ha för bär inuti)

Montera gärna ihop tårtan ca 1-3 timmar innan det är dags att servera. 
Man kan såklart montera ihop den tidigare än så, men om man vill att marängen ska hålla sig så krispig som möjligt är det bra om man inte gör det alltför tidigt. 
 
 
Hasselnötsmaräng
 
1. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
 
2. Blanda hasselnötsmjöl, strösocker (1,5 dl) och maizena i en bunke. 
 
3. Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret (1,5 dl) och vispa till en fast maräng. 
 
4. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är välblandat. 
 
5. Spritsa ut med sprits och tyll på bakplåtspapper i 3 cirklar på ca 20 cm (utifrån och in). Kan behöva grädda i 2 omgångar för att få plats med alla. 
 
6. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min. Ta ut bottnarna ur ugnen och låt svalna. 
 
 
Montering av tårtan
steg för steg
 
Lägg första marängbotten på ett tårtfat.
 
Spritsa grädde med en stjärntyll runt kanterna. Spritsa även grädde i mitten sedan.
 
Lägg mandariner och hallon på grädden (eller vad man nu vill ha för bär).
Upprepa samma på andra lagret.
 
Smält mörk choklad och ringla på översta lagret marängbotten.
 
Spritsa grädde längs med kanterna.
 
 Dekorera på valfritt sätt. Jag gjorde en ros i flowerpaste/gumpaste
och guldsprayade med ätbar färg.
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2015-12-29 Kl: 11:11:00 | I kategori: Steg för steg

Mjuk pepparkakstårta

Jag älskar mjuk pepparkaka och det är verkligen något jag längtar efter varje jul. Men nu har julafton passerat och jag tror att det här blev mitt sista julbak för i år.
 
Idag har vi haft en liten middag här hemma med släktingar som kommit till stan för att hälsa på under denna julen. Till dessert bjöd jag på den här mjuka pepparkakstårtan, som jag skrev om för några veckor sedan. Lite annan dekoration den här gången bara.
 
Den är så himla god och verkligen något att längta efter till nästa år igen.
 
God jul och god fortsättning till er alla!  :)
 
 
 
 
Publicerat: 2015-12-26 Kl: 15:50:00 | I kategori: Tårtor

Chokladmousse

Den här chokladmoussen har blivit en stor favorit här hemma på sistone. Känns som att jag försöker komma på ursäkter för att få lov att röra ihop den här underbara desserten. En len chokladmousse tillsammans med browniebitar och cashewnötter. Need I say more? :)
 
Både denna chokladmousse och brownie är recept från Roy Fares, som jag för övrigt tycker bjuder på en hel del trevliga recept. Gillar ni choklad har jag en känsla av att ni kommer älska den här desserten. Nötterna kan man välja bort om man vill såklart. Men brownien är verkligen pricken över i:et!
 
 
 
 
 
Chokladmousse
 
(4-6 portioner)
 
2 dl vispgrädde
150 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
4 äggulor
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
 
1. Vispa 2 dl grädde löst och ställ in i kylen.
2. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
3. Koka upp 1 dl grädde, häll det över chokladen och
blanda så att chokladen smälter ordentligt.
4. Lägg äggulorna i en bunke.
5. Koka upp socker och vatten och rör om tills sockret har lösts upp.
6. Häll i en tunn ståle ner sockerlagen i bunken med äggulor
och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet.
Vispa tills det blir ett skum.
7. Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl.
Vänd ner grädde, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen minst 2 timmar.
 
(En dessert som går utmärkt att förbereda dagen innan.)
 
 
 
Chokladtryffel (till brownien)
 
150 gram mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
flingsalt att strö över
 
1. Hacka choklad och lägg den i en skål.
2. Koka upp grädde och häll över chokladen, rör ihop till en slät och fin tryffel.
Lägg plastfolie över och låt stå i rumstemperatur.
 
 
Fudge brownie
 
(ca 16 bitar)
 
150 gram osaltat smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
 
1. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform ca 15x20 cm,
med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda.
3.Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget.
4. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en jämn smet.
5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20-22 minuter. Låt svalna.
6. Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Bred tryffeln ovanpå och toppa med flingsalt.
Om tryffeln är för lös, låt den stå en stund i kylen för att stelna en aning.
7. Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt.
Skär sedan i bitar och servera rumstempererade.
 
 
Publicerat: 2015-12-13 Kl: 08:29:00 | I kategori: Övriga bakverk

Mjuk pepparkakstårta

Nu är det december och alltså hög tid att sätta igång med allt julbakande (och ätande). ;) Jag har hunnit med en del, men har fortfarande flera recept som står på schemat den här julen.
 
Idag var det dags för lite mysig julfika tillsammans med några vänner. Det blir inte så ofta vi kan ses allihopa, men nu under julen brukar vi alltid försöka få till en liten träff. Den här gången bestämde jag mig för att det var vår tur att bjuda gänget på lite smått och gott.
 
På fikabordet dukades det fram glögg, lussekatter, rocky road, pepparkakor, skumtomtar, clementiner och en mjuk pepparkakstårta. Det var första gången jag gjorde den här varianten på pepparkakstårta och jag måste nog säga att det här receptet är en ny favorit. Så tycker ni om mjuk pepparkaka, kommer ni definitivt att gilla den här lilla tårtan!  :)
 
 
 
 
 
 
 
Mjuk pepparkakstårta
 
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk kardemumma
2 krm malda nejlikor
2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
3 ägg
4,5 dl socker
 1 1/2 dl lingonsylt
2, 25 dl filmjölk
110 gram smält smör
 

1. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor i en skål.

2. Vispa ägg och socker poröst i en annan skål.

3. Rör ner lingonsylt, filmjölk och smör i äggblandingen.

4. Vänd till sist ner mjölblandningen.

5. Fördela smeten i två smorda formar på ca 18 cm (eller grädda i omgångar)

 5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 30-40 minuter.

Känn efter med sticka så att den är färdig.  

 
 
Glasyr

100 gram rumstempererat osaltat smör
300 gram philalelphia
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skalet från 1-2 rivna apelsiner
 
1. Vispa smöret vitt.
2. Tillsätt florsocker och vispa till jämn smet. 
3. Tillsätt philadelphia, vaniljsocker och apelsinskal och vispa ihop glasyren.
 
 
Bred ut ett jämt lager med glasyr mellan tårtbottnarna och bred sedan ut resten av
glasyren jämnt över tårtan när den är monterad.
Om man vill kan man även täcka tårtan i kokos.
Man får försiktigt trycka dit kokosflingorna med händerna så att tårtan blir helt täckt.
 
 
Ta fram tårtan i rumstemperatur 1-2 timmar innan det är dags att äta den!
Publicerat: 2015-12-06 Kl: 18:27:00 | I kategori: Tårtor