Choklad och hallonmoussetårta

I helgen hade vi middagsbesök av min familj och till dessert bakade jag en choklad och hallonmoussetårta. Alltid lika gott! Den här gången smälte jag lite choklad och hällde över tårtan också, för att få den att se ännu mer oemotståndlig ut. ;)
 
Det blev en kladdkakebotten, mörk chokladmousse, hallonmousse och vit chokladmousse.
 
En högst beroendeframkallande tårta och dessutom en dessert som går att förbereda lång tid i förväg och frysa in. Ta bara fram den i god tid så att den hinner tina ordentligt inuti.
 
 
 
 
Choklad och hallonmoussetårta
 
 
Chokladbotten
 
100 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner socker, det smälta smöret och sikta i övriga ingredienser.
(Rör inte mer än nödvändigt.)
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 22-25 centimeter i diameter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader, cirka 15-20 minuter.
Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten. Låt svalna.


Chokladmousse

Detta recept räcker till ett lager mousse, vill du ha två olika lager gör du två satser mousse med olika choklad.

150 gram choklad (vit, ljus eller mörk choklad)
2 ägg-gulor
3 dl grädde

1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera).
2. Rör ner äggulorna en i taget, rör ordentligt mellan varje.
3. Ta ca ½ dl grädde och rör ner i chokladen så att den svalnar,
känns chokladen fortfarande för varm så blanda ner mer kall ovispad grädde.
4. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner chokladen lite i taget till en jämn smet.
 
 
Hallonmousse
 
250 gram hallon
2,5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl florsocker
4 gelatinblad
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt.
2. Mixa hallon till en puré och blanda ihop med florsocker och vaniljsocker.
3. Smält gelatinbladen i en kastrull och häll ner i hallonpurén. Blanda ordentligt.
4. Vispa grädde och blanda ner i hallonpurén
 

Chokladtäcke
 
100 gram mörk choklad
50 gram smör
 
1. Hacka choklad och smör och smält på låg temperatur i en kastrull.
2. Låt svalna lite och häll sedan över chokladen. Gärna så att det rinner ner lite på kanterna.
Här gäller det att vara snabb eftersom tårtan är kall och chokladen stelnar snabbt.
(Om man ska frysa in tårtan kan man vänta med det här momentet till serveringsdagen.)
 

Bred på ett lager mousse i taget, låt stå i frysen ca 30 minuter innan du gör nästa mousse och brer på den.
Låt tårtan stå i frysen i några timmar, eller om man förberett tårtan lång tid i förväg så klarar den sig bra i frysen även under några veckor.
Låt tårtan tina i kylen dagen innan eller låt den stå framme i rumstemperatur 3-4 timmar om den ska tina samma dag som den ska ätas. Sen brukar jag alltid ta fram den ca 1 timme i förväg i runstemperatur innan man ska äta den, så att den inte är alltför kall. 
Publicerat: 2015-04-27 Kl: 09:11:00 | I kategori: Tårtor

Kladdkaka

Gårdagens lördagsgodis här hemma blev en kladdkaka med grädde och jordgubbar. Inget dåligt lördagsgodis tycker jag!
 
Det är nog få bakverk som är så lättbakade som just kladdkakan. Det är bara att smälta smör, röra ner alla ingredienser, hälla allt i en form och sen in i ugnen. Färdigt! Det går knappt att misslyckas. Och det är ju alltid trevligt med sådana bakverk. Så ruskigt gott dessutom! :)
 
 
 
 
 
Kladdkaka 
 
150 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dl vetemjöl 
 
1. Smält smöret i en kastrull och ställ sedan av den från plattan. 
 
2. Blanda ner socker, vaniljsocker och kakao. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör till sist ner vetemjölet. 
 
3. Häll smeten i en smörad form, ca 18 cm och grädda sedan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 21-22 minuter. 
 
Här får man såklart testa vad som blir bäst i sin egen ugn och hur kladdig man vill ha sin kaka. :)
Publicerat: 2015-04-12 Kl: 12:37:00 | I kategori: Övriga bakverk