Steg för steg - elefant

Om en vecka fyller min dotter 3 år och då väntar födelsedagskalas med tillhörande tårta såklart. Min dotter är glad för elefanter, så jag ville gärna ha med en sådan till tårtan. 
 
Idag började jag med lite förberedelser och passade då på att göra en steg för steg beskrivning för hur jag brukar göra mina elefanter.
 
 
Rulla en boll till huvudet och forma en snabel.
 
Tryck dit ett litet hål i snabeln.
 
Forma en rund boll i lagom storlek till kroppen.
Tryck ner ett spagettistrå och pensla på ätbart klister.
 
Tryck på huvudet på kroppen.
Jag brukar stötta upp snabeln och låta den torka en stund.
 
Rulla två ben till framfötterna och platta till benen upptill.
Tryck dit märken på fötterna med passande verktyg.
 
Klistra fast benen på kroppen.
 
Gör två kortare fötter till bakbenen.
 
Klistra fast bakbenen på sidorna av kroppen.
 
Prova dig fram till lagom stora öron.
 
Om man vill kan man ha en annan färg på insidan av öronen.
 
Tryck dit två spagettistrån på sidan av huvudet.
Pensla på klister runt spagettistået samt på kanten av öronen.
 
Tryck dit öronen och håll sedan öronen på plats en stund
så att dom hinner torka och fästa.
 
Man får inte glömma den lilla svansen. :)
 
Måla dit ögon med svart pastafärg.
 
Om man vill kan man pensla på lite rosa pulverfärg på kinderna.
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2014-09-26 Kl: 18:44:54 | I kategori: Steg för steg

Pavlova

En favorit för mig har på sistone varit den goda desserten pavlova.
 
Pavlova är ett tårtliknande bakverk som består av marängbotten, grädde och bär. Det är inte mer komplicerat än så. Men kanske också därför det är så ruskigt gott.
 
Just den här pavlovan bjöd jag på förra veckan när jag hade några tjejkompisar över på besök. Det blev en chokladmarängbotten, med färska jordgubbar, hallon och björnbär och lite krossad daim på toppen.
 
Det känns som ett väldigt somrigt bakverk, men jag fortsätter ändå envisas med att bjuda på pavlova så fort tillfälle ges. Trots att hösten så smått kommer smygandes. Har inte fått några klagomål på det ännu så länge iallafall. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 Pavlova - chokladmaräng
recept av Lomelino
 
 
50 g mörk choklad (70 %)
6 st stora äggvitor
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
 
  1. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad. Låt svalna.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten.
  5. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
  6. Vispa äggvitorna till mjukt skum.
  7. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
  8. Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen.
  9. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.
  10. Rör ner den smälta chokladen med några tag.
  11. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret.
  12. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.
  13. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.
  14. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.
  15. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
 
 
 
Publicerat: 2014-09-10 Kl: 19:34:00 | I kategori: Övriga bakverk