Choklad- och espressocupcake

För ett tag bakade jag en choklad- och espressocupcake. Det är verkligen en stor favorit här hemma.
 
Nästa gång ska jag använda mig av lite starkare kaffe i muffinsen bara för att få ännu tydligare kaffesmak. Men toppingen var lika fantastisk som alltid. Mjuk maräng som man spritsar på muffinsen och sedan doppar i mörk choklad.
 
Den här cupcaken måste ni faktiskt testa. Särskilt om man gillar kaffe och choklad.  :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Choklad- och espressomuffins

Muffins recept av Linda Lomelino
 
 
75 gram smör
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl socker
1 stot ägg
1 dl stakt nybryggt kaffe
1,5 dl filmjölk
 
  1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och låt det svalna.
  3. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål.
  4. Vispa ägget lätt tillsammans med filmjölken i en liten skål.
  5. Blanda kaffet med smöret.
  6. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet.
  7. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla.
  8. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.
  9. Smält chokladen i vattenbad och låt den sedan svalna.
  10. Vispa smöret vitt och fluffigt.
  11. Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri.
  12. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm.
  13. Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.
 
 
Chokladdoppad maräng
 
6 äggvitor
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
300 gram mörk choklad
3 msk majsolja
 
 
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort skålen från värmen.
 
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
Spritsa dina cupcakes med marängen och låt dom stelna i kylen en stund.
 
Smält ca 300 gram choklad tillsammans med 2-3 msk majsolja och låt sedan svalna en stund.
Doppa försiktigt cupcaken i chokladen och låt sedan stelna i kylen.

 
Publicerat: 2014-10-30 Kl: 11:59:00 | I kategori: Cupcakes

Våningstårta

Idag har jag varit på kurs hos Ultimate Cake här i Malmö. Jag har gått kurs där tidigare och tycker det är väldigt kul! Även fast man lär sig mycket av att träna hemma, så är det alltid lärorikt att ta till sig tips och råd från andra. Inte minst från dom som har så många års erfarenhet.
 
Det spelar ingen roll hur duktig man är, så finns det alltid nya saker att lära sig. Och det är väl lite det som är tjusningen tycker jag. Att det alltid finns möjlighet att utvecklas.
 
Idag tränade vi på att göra en våningstårta. Jag har bara gjort våningstårta en gång tidigare och det var till min dotters 1 års kalas. Vilket var ganska modigt (eller dumt) av mig eftersom jag ganska nyligen hade börjat baka tårtor då. Resultatet blev därefter!  ;)
 
Anledningen till att det inte har blivit några fler våningstårtor efter det har helt enkelt varit att det blir så mycket tårta och det känns tråkigt att göra enorma tårtor som inte alls går åt. Men idag på kursen jobbade vi med väldigt små tårtbottnar. Har inte ens tänkt på att det finns så små bakformar, så det ska jag definitivt införskaffa. Just den här tårtan räcker ungefär till 8 personer.
 
Nu ska jag försöka göra våningstårtor lite oftare, så att jag kan bli ännu bättre på det. :)
 
 
 
 
 
Publicerat: 2014-10-19 Kl: 15:30:00 | I kategori: Tårtor

Gräddtårta

I helgen fyllde min dotter år och detta firades såklart med ett födelsedagskalas. Spänningen var stor och hon pratade dagligen om sitt kalas. En av dom viktigaste detaljerna som hon pratade mest om var just "Tåååårta!!"
 
Om vi ska vara helt ärliga är hon inte sådär vansinnigt intresserad av tårtan när det väl är dags att äta den, då har hon ju så mycket annat intressant att hålla koll på. Men hon gillar onekligen fenomenet med tårta på sin födelsedag.
 
Den här gången fick det bli en väldigt klassisk gräddtårta. En sockerkaksbotten där ena lagret var fylld med rårörda jordgubbar och det andra lagret med mosade bananer. Toppad med grädde och färska bär. Så enkelt och hur gott som helst!
 
Jag penslade tårtbotten med saften från jordgubbarna och fyllde tårtan redan dagen innan. Sen fick den stå i kylen och gotta till sig ordentligt. På så sätt blir det en väldigt saftig och god tårta.
 
Men jag ville göra den klassiska gräddtårtan lite mer spännande och färgade därför grädden med pastafärg. Då såg den genast ännu mer "kalasig" ut. Och vilken tårta som helst ser mer festlig ut om man dessutom slänger dit lite fina vimplar i olika färger. :)
 
 
 
 
 
Publicerat: 2014-10-09 Kl: 10:57:00 | I kategori: Tårtor

Chokladfrosting

Det känns som att det var så länge sedan jag gjorde cupcakes att jag nästan glömt bort hur man gör. Det har kliat i fingrarna ett tag, så nu var det dags att göra något åt saken.
 
Jag gjorde en chokladmuffin fylld med jordgubbsmousse och toppad med den godaste chokladfrostingen.
 
Ett vanligt misstag som man gör i början när man ska göra en frosting är att man använder alldeles för mycket florsocker. Då blir dom alldeles för sliskigt söta och den enda smaken man känner är just bara florsockret. Inte särskilt gott. Ofta kan man faktiskt minska mängden florsocker och istället låta frostingen stå en stund i kylen för att stelna till.
 
Jag brukar föredra någon marängsmörkräm som frosting. Eller just den här mjölkchokladfrostingen som är riktigt god och har väldigt mycket chokladsmak. Hela familjen stod samlad runt bunken med varsin tesked och mumsade på den frostingen som blev över när jag hade spritsat färdigt. Ett gott betyg tycker jag!
 
Dom här små godsakerna fick mannen ta med sig till jobbet och bjuda på. Jag har köpt olika söta boxar som man kan förvara cupcaksen i. Dessa presentboxarna ser väldigt trevliga ut om man ska ta med sig och bjuda på cupcakes.
 
 
 
 
 
 
Mjölkchokladfrosting
 

100 gram osaltat smör
100 gram philadelphia
100 gram Marabou mjölkchoklad
2 1/2 dl florsocker
3 msk kakao
 
1. Vispa rumstempererat smör luftigt.
2. Tillsätt florsocker lite i taget.
3. Vispa i philadelphia.
4. Tillsätt kakao.
5. Smält chokladen och låt svalna en stund innan även denna vispas i.
6. Låt frostingen stelna något i kylen ca 1 timme innan du spritsar dina cupcakes.
 
Publicerat: 2014-10-03 Kl: 12:46:00 | I kategori: Cupcakes