Mjuk pepparkakstårta

Jag kan knappt förstå att det är julafton om bara några dagar. December har verkligen rusat förbi.
 
Jag älskar mjuk pepparkaka och har i vanlig ordning ätit stora mängder av detta under nästan hela månaden. I helgen testade jag en ny variant, nämligen en pepparkakstårta. Jag fick fundera lite över vad jag ville ha för smakkombinationer till den, men blev väldigt nöjd med slutresultatet.
 
Det blev en tårtbotten på mjuk pepparkaka, fylld med lingonfrosting och spritsad med vit chokladmarängsmörkräm. Julblomman är gjort i gumpaste.
 
Hur gott som helst om man gillar dessa smaker. Kanske något att bjuda på till julafton? :)
 
 
 
 
Mjuk pepparkaka
 
Jag använde mig av en bakform på 15 cm och bakade lager 3 lager i olika omgångar.
 
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör
1 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 dl sirap
0,5 frysta lingon
 
  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smält smöret. Rör ner smöret och resten av ingredienserna. Ska inte vispas, endast röras om så att allt blandas väl.
  4. Häll smeten i smord form och grädda i nedre delen av ugnen 35-45 minuter.
 
 
Lingonfrosting
 
200 g färskost av philadelphiatyp
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl florsocker
1 dl frysta lingon
 
 
1. Vispa samman färskost smör och florsocker till en slät frosting.
2. Rör ner de frysta lingonen.
 
 
 
 
Vit chokladmarängsmörkräm
 
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
200 gram osaltat smör
100 gram vit choklad
 
 
1. Smält chokladen och låt svalna.
 
2. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
 
3. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
4. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
 
5. Vispa ner den smälta chokladen.
 
 
6. Ställ in i kylen en stund så att frostingen får stelna något och sedan är det bara att spritsa.
 
Tänk på att ta fram tårtan i god tid, så att den hinner bli rumstempererad innan det är dags att äta den.
 

 
Publicerat: 2014-12-21 Kl: 21:12:00 | I kategori: Tårtor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: