Julfika

Nu är det äntligen december och är det något som vi är bra på att göra under den här månaden så är det att fika. Julfika i massor. Helt plötsligt är det ok att äta valfri mängd pepparkakor dagligen. Det är ju bara jul en gång om året. ;)
 
Även jag har såklart hunnit med en hel del bakande och fikande. Till min mans stora besvikelse så blev det inga lussekatter i år. Det finns ju så många olika recept med saffran (förutom lussekatter) som man kan testa. Förra året gjorde jag väldigt goda saffransbullar med mandelflarn och pärlsocker. Det receptet hittar ni här. I år har jag också bakat saffranssockerbullar som man doppar i socker. Hur gott som helst! Det receptet hittar ni här. Förra helgen testade jag ett nytt recept, nämligen en saffranssockerkaka med cocos och den blev också riktigt god!
 
Jag har såklart hunnit baka pepparkaksmuffins. Det är en favorit som jag bara måste göra varje år.
 
Och så har jag också slängt ihop lite Rocky road. Inte något man "bakar" direkt, men ändå något av det lättaste och godaste julgodiset man kan bjuda på tycker jag. Man kan ju slänga ner i princip vad som helst i dessa små chokladbitar. Bara att välja och vraka på vad man gillar mest.
 
Jag har fortfarande fler juliga bakverk som jag har tänkt att hinna baka under december, så vi får hoppas att månaden inte går alltför snabbt! :)
 
 
 
 
Rocky road
 
400 gram mörk choklad
1 1/2 dl jordnötter
1/2  pistagenötter
10 dumlekolor
10-15 polly
1 dl minimarshmallows
(eller 1 dl skumtomtar klippta i små bitar)
 
 
1. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad.
 
2. Blanda ner alla ingredienser i chokladen och rör om.
(Hacka nötter, dumlekolor och polly i mindre bitar)
 
3. Lägg bakplåtspapper i en form (ca 15x20). Bred ut smeten och låt stelna i kylskåpet.
 
4. Strö gärna lite av ingredienserna överst också så blir det ännu snyggare.
 
 
 
Pepparkaksmuffins
 
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 ägg
3 dl farinsocker
1 dl lingonsylt
1 1/2 dl filmjölk
75 gram smält smör

1. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor i en skål.

2. Vispa ägg och socker poröst i en annan skål.

3. Rör ner lingonsylt, filmjölk och smör i äggblandingen.

4. Vänd till sist ner mjölblandningen.

 5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 14-16 minuter.

 

 
Saffranssockerkaka
 
3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)

175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl


1. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.

2. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten.

3. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.

4. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min på 175 grader. Låt den svalna i formen.

6. Pudra florsocker över kakan före servering.

Publicerat: 2014-12-06 Kl: 16:52:00 | I kategori: Övriga bakverk

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej
Är det endast 14-16 min?

Svar: Hej hej, ja i min ugn brukar det räcka. Men det kan ju variera lite för olika ugnar, så ha koll på muffinsen och känn av med en sticka när den är torr. :)
Cupcake Dream

2017-12-04 @ 10:25:38
Postat av: Anonym

Ska testa den

2017-12-04 @ 10:30:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: