Citron och blåbärstårta

Jag vet att vi är mitt i december och att man egentligen bör frossa på alla juliga bakverk som den här månaden erbjuder. Men ibland kan det faktiskt bli så att man nästan hinner tröttna på allt som har med saffran och pepparkakor att göra. Då kan det vara gott att göra något helt annat.
 
Så mitt i allt julbak passade jag på att baka något riktigt friskt och somrigt. Nämligen en citron och blåbärstårta.
 
 
 
 
 
 
Blåbärstårtbotten
 
6.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk Maizena majsstärkelse
300 g blåbär
1.5 dl gräddfil
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
225 g rumsvarmt smör
2 tsk rivet citronskal
4 dl strösocker
4 st stora ägg
 
  1. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar.
  2. Sikta ner mjöl, bakpulver och majsstärkelse i en skål.
  3. Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären.
  4. Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
  5. Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
  6. Vispa väl mellan varje ägg.
  7. Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet.
  8. Häll i blåbären och rör några gånger så att bären fördelas någorlunda jämnt.
  9. Fördela smeten i bakformarna. Grädda bottnarna i 175 grader ca 60 minuter.
 
 
Blåbärsfyllning
 
300 gram blåbär
1 dl syltsocker
3 tsk vaniljsocker
 
1. Koka upp blåbär i en kastrull och rör i syltsocker samt vaniljsocker.
2. Lägg i burk och låt stelna i kylen några timmar.
 
 
 
Citronmarängsmörkräm
 
8 äggvitor
4,5 dl socker
400 gram osaltat smör
4 msk lemoncurd
skal från 1 citron
 
 
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.
 
2. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
3. Tillsätt rumstempererat smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 5-10 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
 
4. Blanda i lemoncurd och citronskal efter smak och tycke.
 
Om man tycker att krämen är för lös så att det blir svårt att spritsa snyggt,
kan man ställa in den en stund i kylen så att den hinner stelna lite.
 
Publicerat: 2014-12-16 Kl: 08:51:00 | I kategori: Tårtor

Kommentarer
Postat av: VASKO

Alltså dina bilder och dina bakverk!! Omg.. drömmer mig bort när jag ser dina bilder! Fantastiskt fina ska du veta!

Svar: Gud vad kul att höra! Så glad jag blir! Tack! :)
Cupcake Dream

2014-12-16 @ 14:53:46
URL: http://vasko.blogg.se
Postat av: Klara

Den här tårtan såg ju helt otrolig ut!

Svar: Tack snälla! :)
Cupcake Dream

2015-03-15 @ 14:51:40
URL: http://klaraamandas.blogg.se
Postat av: Helen

Vilka bakverk:) å vilka fina bilder!!

Svar: Tack snälla! :)
Cupcake Dream

2015-05-04 @ 17:42:02
URL: http://starsinlife.blogg.se
Postat av: Mandosa - Mode & Skönhet

Gud så fina (och goda) saker du gör! :)

Svar: Tack snälla, det glädjer mig att höra! :)
Cupcake Dream

2015-05-05 @ 12:07:42
URL: http://mandosa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: