Hi-hat cupcake

Det är alltid roligt att testa nya recept och den här gången var det dags att göra en hi-hat cupcake. Det är en chokladmuffin som man spritsar med vanlig maräng och sedan doppar i mörk choklad. Väldigt okomplicerat med bara smakerna choklad och maräng, men hur gott som helst!
 
Först bakar man chokladmuffinsen och låter dom svalna ordentligt. Eftersom det inte var någon fyllning i cupcaksen den här gången, så hackade jag istället ner 100 gram mjölkchoklad i smeten. Sen är det dags att vispa ihop marängen och spritsa över muffinsen. Ställ in allt i kylen ca 30-60 minuter så att det hinner stelna.
Smält sen ca 300 gram mörk choklad tillsammans med 2 msk rapsolja eller matolja. Låt chokladen svalna en stund och sedan är det bara att försiktigt vända cupcaken upp och ner och doppa marängen. Det var ett lite pilligt jobb och man får ha en ganska långsmal bunke för att lyckas doppa hela marängen. Min var inte tillräckligt djup, så jag fick ta en tesked och täcka marängen med choklad på dom ställen som det inte blev något.
 
Jag tyckte att det blev en väldigt god cupcake och den här varianten kommer jag definitivt att göra fler gånger!
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2014-04-29 Kl: 20:22:00 | I kategori: Cupcakes

Marängsviss

I helgen gjorde jag en cupcake inspirerad av den enkla men delikata desserten marängsviss. Choklad, banan, grädde och maräng...vad kan gå fel? ;)
 
Det blev en chokladmuffin, fylld med banangrädde och toppad med mjuk maräng. "Den bästa cupcaken hittills" var kommentaren från min man och det får man väl ta som ett gott betyg. Han har ju visserligen en enorm förkärlek till just kombinationen choklad och banan. 
 
Egentligen var tanken att jag också skulle doppa toppingen i mörk choklad, men pga några mindre missöden bestämde jag mig för att hoppa över det momentet. Det får bli nästa gång istället! 
 
 
 
 
 
 
Marängfrosting
 
6 äggvitor
3,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
 
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort skålen från värmen.
 
Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
 
Spritsa dina cupcakes med marängen och låt dom stelna i kylen en stund.
 
Om man vill kan man även doppa dessa cupcakes i mörk choklad vilket är riktigt gott.
 
Smält då ca 300 gram choklad tillsammans med 2-3 msk majsolja och låt sedan svalna en stund.
Doppa försiktigt cupcaken i chokladen och låt sedan stelna i kylen.


 
 
Publicerat: 2014-04-13 Kl: 15:22:00 | I kategori: Cupcakes

Vallmo & citroncupcakes

I förra veckan bjöd vi hem ett par vänner på en liten frukost hemma hos oss. Det är inte mycket som slår nybakade scones och en kopp te på morgonen. Mums!
 
Men jag ville även bjuda på något annat bakverk den här morgonen och bakade därför vallmo & citroncupcakes i miniformat. Det blir en väldigt lagom liten mumsbit om man även vill bjuda på något sött också.
 
Till denna cupcake blev det en citronmarängfrosting som jag hade fryst in sedan tidigare. Har aldrig testat att frysa in frosting innan, men det gick ju hur bra som helst. Väldigt praktiskt också då just marängsmörkräm tar en stund att tillaga.
 
 
 
 
 
Citron & vallmomuffins
 
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
0,5 dl blå vallmofrö
Skal av 2 citroner och saft av 1 citron

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  4. Blanda i rivet skal av saften av en citron. Tillsätt vallmofrö och ytterligare rivet citronskal och citronsaft.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter för stora muffins. För minimuffins grädda i 200 grader ca 8 minuter.
Publicerat: 2014-04-01 Kl: 18:55:00 | I kategori: Cupcakes