Saffransbullar

I helgen blev det debut för min del med årets första julbak. Julen är verkligen en månad som bjuder på mycket god fika. Farligt gott! Och väldigt mysigt! :)
 
I helgen bakades det saffransbullar hemma hos mig. Men inte vanliga lussekatter den här gången (ska jag vara helt ärlig tycker jag att dom bullarna kan vara lite tråkiga ibland). Istället blev det en saffransbulle med madelmassa inuti, toppad med mandelflarn och pärlsocker. 
 
Det enda som gick fel vid det här julbakandet var att jag lyckades bränna första plåten med bullar. På receptet som jag följde stod det att bullarna skulle gräddas i ugnen i 8-10 minuter på 250 grader. Det funkade inte alls i min ugn! Och innan jag visste ordet av så var mina stackars bullar alldeles för välgräddade och mandelflarnen var helt brända.
 
Nästa plåt vaktade jag dock som en hökmamma och fick ut dom i lagom tid. Dom blev väldigt saftiga och goda! Det här receptet kommer jag testa igen (men som sagt med en lägre temperatur och kortare tid i ugnen.)
 
 
 
 
 
 
 
Saffransbullar med mandelmassa
 
 
Saffransbullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 gr mandelmassa
100 gr smör
1 st apelsin, rivet skal
 
Pensling:
1 st ägg
 
Garnering: 
Mandelspån
Pärlsocker

 

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.


2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.


3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.


4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.


5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 7-9 min. Låt bullarna svalna på galler.

 
Publicerat: 2013-11-26 Kl: 08:18:00 | I kategori: Övriga bakverk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: