Saffransbullar

I helgen blev det debut för min del med årets första julbak. Julen är verkligen en månad som bjuder på mycket god fika. Farligt gott! Och väldigt mysigt! :)
 
I helgen bakades det saffransbullar hemma hos mig. Men inte vanliga lussekatter den här gången (ska jag vara helt ärlig tycker jag att dom bullarna kan vara lite tråkiga ibland). Istället blev det en saffransbulle med madelmassa inuti, toppad med mandelflarn och pärlsocker. 
 
Det enda som gick fel vid det här julbakandet var att jag lyckades bränna första plåten med bullar. På receptet som jag följde stod det att bullarna skulle gräddas i ugnen i 8-10 minuter på 250 grader. Det funkade inte alls i min ugn! Och innan jag visste ordet av så var mina stackars bullar alldeles för välgräddade och mandelflarnen var helt brända.
 
Nästa plåt vaktade jag dock som en hökmamma och fick ut dom i lagom tid. Dom blev väldigt saftiga och goda! Det här receptet kommer jag testa igen (men som sagt med en lägre temperatur och kortare tid i ugnen.)
 
 
 
 
 
 
 
Saffransbullar med mandelmassa
 
 
Saffransbullar:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 gr mandelmassa
100 gr smör
1 st apelsin, rivet skal
 
Pensling:
1 st ägg
 
Garnering: 
Mandelspån
Pärlsocker

 

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.


2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.


3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.


4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.


5. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 7-9 min. Låt bullarna svalna på galler.

 
Publicerat: 2013-11-26 Kl: 08:18:00 | I kategori: Övriga bakverk

En liten trio

Förra veckan hade jag fullt upp med att förbereda 3 doptårtor som skulle vara klara till i lördags då en liten tjej som heter Alexia skulle döpas.
 
Önskemålen för tårtorna var att namn och födelsedatum skulle stå med och en liten kanin på toppen. Färgtemat för dopet skulle gå i rosa, vitt och silver. Efter att ha pratat lite fram och tillbaka så bestämde vi att istället för 3 kaniner, så blev det 3 olika djur på tårtorna. En kanin, en elefant och en björn.
 
Tyckte att dom blev väldigt söta och jag hoppas att det blev en riktigt fin dag för lilltjejen.
 
 
 
 
 
 
Vaniljbotten
Hallonmousse
Vit chokladmousse
Spacklad med hallonmarängsmörkräm
Täckt med marsipan
 
 
Publicerat: 2013-11-11 Kl: 12:07:00 | I kategori: Tårtor

Färgglada fjärilar

För ett tag sen ordnade jag och tjejerna en liten babyshower för en av vännerna som väntar sitt andra barn. Framför en värmande brasa dukade vi upp nybakade scones, päron & kardemumma kaka, frukt och bär och såklart små minicupcakes.
 
Mitt i höstrusket bestämde jag mig för att dekorationerna skulle bestå av fjärilar i olika glada färger. Små glada färgkluttar kan behövas i dessa tider. Det var ju trots allt en babyshower! En enkel och snygg detalj är att göra extra många dekorationer, så att man även kan dekorera serveringsfaten.
 
Den här gången blev det en chokladmuffin med hela bitar av mörk choklad, samt en vit chokladmarängsmörkräm. Sött och gott! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Publicerat: 2013-11-04 Kl: 19:20:00 | I kategori: Cupcakes